Цикл реактивних двигунів

Реактивний двигун—пристрій, принцип дії якого ґрунтується на використанні реактивної сили (сили віддачі), що виникає при відкиданні деякої маси. Напрямок реактивної сили протилежний руху транспортного засобу. Усі реактивні двигуни класифікують на два основні типи:

1) повітряно-реактивні (експлуатуються в атмосфері)— для згоряння палива використовується кисень з повітря (ГТД);

2) реактивні двигуни (ракетні), в яких паливо і окислювач на літальному апараті знаходяться одночасно.

Останні двигуни використовуються для польотів поза атмосферою. В свою чергу, реактивні ракетні двигуни, залежно від агрегатного стану палива, поділяються на два основні типи: ракетні двигуни твердого палива (РДТП); ракетні двигуни рідкого палива (РДРП). Цикл реактивних двигунів подібний до циклів ГТУ.

 

1—корпус; 2—циліндрична паливна шашка (порохова); 3—камера згоряння; 4— сопло (комбіноване сопло Лаваля). 1—корпус; 2—паливний бак; 3—резервуар з окислювачем; 4—камера згоряння; 5— сопло (комбіноване сопло Лаваля).

 

Цикл Ренкіна (ПСУ) і його термодинамічний аналіз.


1-2—ізобарно-ізотермічне відведення теплоти від відпрацьованої пари у конденсаторі 6 (див. лекц. 6). В точці 1—пара на лінії насичення, в точці 2— вода на лінії насичення.

2-3—ізохорне підвищення тиску води у сітковому насосі 1.

3-4—підігрів води в теплогенераторі 2 до стану її насичення.

4-5—ізобарно-ізотермічне підведення теплоти до води з метою пароутворення.

5-6—додаткове підведення теплоти в пароперегрівачі для отримання сухої перегрітої пари з високою температурою і тиском в точці 6.

6-1—адіабатне розширення пари в паровій турбіні 4. Після виходу із турбіни волога насичена пара, з тиском приблизно 5 кПа і температурою приблизно 50°С, надходить у конденсатор. Ефективність роботи ПСУ визначається з рівняння:

,

де кількість відведеної теплоти від пари у конденсаторі 6; кількість підведеної теплоти до робочого тіла в теплогенераторі 2 і пароперегрівачі 3 .

ККД кращих зразків ПСУ сягає 45%.

 

 

Цикли холодильних машин (ХМ) і теплових насосів (ТН). Принципова схема і термодинамічний аналіз холодильної машини парокомпресійного типу. Робочі тіла. Холодильний коефіцієнт і холодильна потужність. Принципова схема і термодинамічний аналіз ТН. Коефіцієнт перетворення теплоти. Нові способи перетворення енергії. Прямі перетворювачі енергії. Паливні елементи. Термоелектричні генератори. Термоемульсійні перетворювачі магнітогідродинамічні (МГД) генератори.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 606;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.