Пожежна небезпека у фізико-хімічних лабораторіях

Основні джерела пожежної небезпеки в кабінетах і лабораторіях:

15. досліди, що супроводжуються електростатичним розрядом, нагрівом тіл, іскроутворенням, досліди по демонстрації вибухів різних газів і парів, необережне поводження з вогнем, неправильна експлуатація електроприладів тощо.

Перед проведенням досліду вчитель повинен проінструктувати учнів про засоби пожежної безпеки, познайомити із властивостями хімічних чи фізичних речовин чи тіл, що використовуються, пояснити можливі джерела пожежної небезпеки і профілактичні заходи.

Вогне- і вибухонебезпечні речовини, що знаходяться в кабінеті повинні бути розділені на кілька груп: речовини, що можуть утворити вибухову суміш (нітрати), самозагоряючісь речовини (калій, натрій, алюміневий і цинковий пил), легкозаймисті і горючі речовини (бензин, ацетон, спирти) та ін. Кожну групу потрібно зберігати окремо одна від одної, в металічних шафах чи ящиках.

Меблі і устаткування в лабораторії повинні бути встановлені так, щоб не перешкоджати евакуації людей. Робочі столи і витяжні шафи, що призначені для роботи з вогненебезпечними речовинами, повинні знаходитися в справному стані, покриті негорючими матеріалами, а при роботі з кислотами і лугами – матеріалами, що стійкі до їх дії. Забороняється виливати вогненебезпечні речовини в каналізацію. Нагнітально-витяжна вентиляція в лабораторіях повинна вмикатися не пізніше чим за 5 хв. До початку занять і вимикатися після їх закінчення.

У навчальних закладах допускається демонстрація навчальних фільмів лише на негорючій основі і лише в лабораторії фізики. Кінофільми потрібно зберігати в щільно зачинених металічних коробках. У всіх випадках виявлення пошкодження електричного обладнання і проводів (поява специфічного запаху, дим, нагрівання проводів) необхідно вимкнути напругу.

На території навчального закладу слід обладнати пожежні пости з набором таких первинних засобів пожежегасіння:

вогнегасники пінні ємкістю 10 л або порошкові ємкістю 5л -2 шт.,

відра - 4 шт.,

сокири, лопати, багри - по 2 шт.;

драбини пристінні - 1 шт.;

бочки з водою місткістю 250 л - 2 піт. (на зимовий період замінюються ящиками з піском тієї ж місткості).

Повсякденний контроль за зберіганням, вмістом і постійною готовністю до дії первинних засобів пожежегасіння здійснюється особами, призначеними наказом керівника закладів, установ і організацій.

Використання первинних засобів пожежегасіння для господарських та інших потреб, не пов'язаних з гасінням пожеж, не дозволяється.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.