БІЛКИ ТА АМІНОКИСЛОТИ

МІНІСТЕРСВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БІОХІМІЯ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

 

 


 

ВСТУП

Біологічна хімія – наука про хімічний склад живих організмів та хімічні процеси, що відбуваються в організмах і лежать в основі їх життєдіяльності. За останні дисятиріччя зроблено такі важливі відкриття, як розшифровка будови білків і нуклеїнових кислот, з’ясування механізму біосинтезу цих сполук, виявлення шляхів збереження і передачі генетичної інформації, встановлення біохімічних основ функціонування організму на клітинному і тканинному рівнях та основних механізмів трансформації енергії в біологічних системах, з’ясування структурно-функціональної організації мітохондрій, рибосом, клітинних мембран, шляхів передачі інформації в клітинах тощо. Успішно розвиваються такі основні напрямки біохімії як статична, динамічна і функціональна. Статична біохімія досліджує хімічну природу і властивості речовин, які входять до складу живих організмів. Динамічна біохімія вивчає перетворення речовин і енергії в організмі (метаболічні процеси).

Виключне важливе значення має біохімія у вдосконаленні технологічних процесів харчової промисловості і створенні нових схем і принципів переробки рослинної та тваринної сировини. Суттєва роль біохімічних процесів в таких галузях харчової промисловості як хлібопекарська, м’ясо-молочна, консервна, виноробна, спиртово-горілчана і інш. Надзвичайно тісно зв’язані з біохімією всі галузі харчової промисловості, які грунтуються на використанні різних видів бродіння.

В представленому конспекті лекцій у стислій формі висвітлено основні питання статичної і динамічної біохімії. Значна увага приділяється питанням біохімії м’яса і крові, основним типам бродіння, які мають значення у харчових технологіях, біохімічній характеристиці рослинних речовин вторинного походження. “Конспект лекцій”, в першу чергу, призначений для студентів заочної форми навчання вищих учбових закладів харчової промисловості, але рекомендується також і для студентів очної форми в період їх підготовки до іспитів.


БІЛКИ ТА АМІНОКИСЛОТИ








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.