Галузі використання і вимоги до сировини

Свинець — найм'якший і найслабший з використовуваних металів із низькою точкою плавлення, поганий провідник електрики, стійкий до кислотної корозії, може бути отрутним, накопичується в організмі при уживанні води зі свинцевих труб, використання: фарби на основі свинцю і бензину з його добавками. Є ефективним захистом проти радіації, використовується в гальванічних елементах, склі, кераміці і сплавах типу олова й у припої.

Основне застосування свинцю у свинцево-кислотних акумуляторних батарей, електричних системах транспортних засобів, кораблів, літаків і залежить від таких акумуляторів для запуску, і, в деяких випадках, батареї забезпечують фактично рушійною силою. Інші батареї забезпечують електроенергією очікування в екстрених випадках, і дуже великий свинцево-кислотні системи призначені для забезпечення "пік" влада в таких застосуваннях, як торгові мережі живлення і систем метрополітену. Він широко використовується в лікарнях, щоб блокувати рентгенівського і гамма-випромінювання і використовується для захисту від ядерних випромінювань і в постійних установок і ядерних матеріалів, коли час транспортування.

У Україні немає освоєних родовищ свинцю, тому проблема забезпечення акумуляторного виробництва свинцем, отриманим з вторинної сировини, вельми актуальна. В даний час в країні створені приймальні пункти по заготівці сировини в Києві, Дніпропетровську, Житомирі і інших містах. Старі свинцеві батареї передбачається переробляти на заводах НАК "ІСТА"; їх сумарна потужність по переробці складає близько 4 млн акумуляторів в рік. За наявною інформацією, українськими фахівцями розроблена гідрометалургійна установка, яка може переробляти більше 40 тис.т акумуляторних батарей в рік.

З свинцю виготовляють оболонки кабелів, електроди акумуляторів, аноди, використовувані при хромировании; їм покривають зсередини судини призначені для зберігання сірчаної кислоти, також виготовляють змеевики холодильників та інші відповідальні частини апаратури. Свинець йде виготовлення боєприпасів і вироблення дробу. Свинець добре поглинає рентгенівське і радіоактивне випромінювання, та її використовують захисту від випромінювання під час роботи з радіоактивними речовинами. Застосовують щоб одержати тетраетилсвинцю (ТЕС) та інших сполук свинца.

Переробка свинцевмісних відходів з отриманням вторинного свинцю диктується не лише екологічними міркуваннями, але і економічною ефективністю використання цієї сировини. Успішні дослідження по вдосконаленню технологічних процесів отримання свинцю з вторинної сировини проводяться російськими і українськими фахівцями.









Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 696;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.