Мікроструктурний аналіз структур в'язкої течії гірських порід

Після виконання відзначених операцій залишається провести лінії однакової щільності за принципом зображення топографічних горизонталей. На діаграмі відзначається найменування ізоліній. Вище на рис. 3.2.11 наведено приклад проведення ізоліній та порядок оформлення діаграми.

 

Мікроструктурний аналіз структур в'язкої течії гірських порід

Внутрішня організація розглянутих вище кліважних, тектонічних сланцюватих, гнейсуватих, трахітоїдних, смугастих текстур відображає стан середовища, будова котрого на мезо- і мікрорівні рівноважна для умов течії того чи іншого типу. Формування таких текстур підпорядковується законам необоротних процесів (синергетики), згідно з котрим система при порушенні рівноваги, що викликається зміною навіть одного термодинамічного параметра, намагається відновити цю рівновагу шляхом перебудови своєї внутрішньої архітектури на всіх необхідних рівнях. Поштовхом, який призводить до порушення рівноваги і відновлюючих цю рівновагу процесів, у природних умовах є зміна температури, тиску, зростання девіаторних напружень та прояву інших факторів. Наслідком подібної зміни є утворення структурної анізотропії – лінійної, лінійно-паралельної або плоско-паралельної симетрії, котра енергетично найбільше пристосована для умов зсувної деформації чи течії будь-якого типу.

Формування структурної анізотропії залежно від ступенів порушення первинної й творення вторинної рівноваги відбувається за естафетою: спочатку на макро-, потім на мезо-, а на заключному етапі – на мікрорівні. При цьому на мікрорівні вона реалізується як перекристалізація, трансляція та двійникування. Зерна породоутворюючих мінералів при таких трансформаціях максимально пристосовуються за своїм видовженням та кристалографічними елементами (ребра, грані, найважливіші напрямки спайності тощо) до цієї анізотропії, орієнтуючись таким чином, щоб надати породі властивості мінімального опору деформації зсуву або стиснення-розтягу.

Подібні мікроструктурні перебудови пластично деформованих гірських порід доступні для вивчення мікроструктурними методами під мікроскопом із наступним аналізом отриманих даних на орієнтирних діаграмах, приблизно подібним тим, котрі використовуються для аналізу тріщинної тектоніки.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 567;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.