Первинна епізона.

Цій структурно-реологічній обстановці відповідають ділянки верхньої частини земної кори, котрі складені осадовими тілами в седиментогенетичному та діагенетичному стані, і в межах котрих дислокаційні структури утворюються безпосередньо по первинних формах залягання цих тіл. У сучасних умовах до епізони можна віднести: 1) басейни седиментогенезу і літифікації порід, де відбуваються певні гравітаційніта сейсмічні явища, 2) чохли платформ, охоплені слабкими складчастими та розривними дислокаціями, 3) ділянки пухких осадових порід на суходолі, які порушуються крихкорозломною неотектонікою або охоплені схиловими явищами.

Ця структурно-реологічна обстановка відзначається значною в'язкісною контрастністю осадових порід і по латералі, і по вертикалі. Подібна контрастність у першу чергу пов'язана зі зміною ступенів літифікації порід по вертикалі.

Механізми та форми прояву природних деформацій у первинній епізоні так само різноманітні, як і відмічені зміни літогенетичних станів осадових тіл, і також змінюються по вертикалі. У цьому відношенні первинна епізона поділяється на підзони: 1) верхню – ту, яка безпосередньо контактує з повітряною або з водною оболонками і складена консистентними осадками та пухкими, а також дуже слабодіагенезованими осадовими породами, 2) середню (проміжну), складену діагенезованими осадовими породами, і нарешті, 3) нижню, складену осадовими породами, що досягли стадії катагенезу та метагенезу. Остання частина епізони за всіма своїми реологічними властивостями відповідає розглянутій нижче вторинній епізоні.

У верхній підзоні в субаквальних умовах дислокаційні структури утворюються за допомогою гідропластичного механізму течії осадків та слабодіагенезованих осадових порід, а в субаеральних умовах – переважно за допомогою пухкої в'зкоподібної течії матеріалу за способом зсувів, обвалів, каменепадів тощо.

Середня підзона відзначається пластичним та крихко-пластичним вигином шарів гірських порід та механічним розсланцюванням або пошаровим крихким кліважуванням останніх.

Що ж стосується нижньої підзони, то вона за механізмами дислокаційних перетворень ідентична вторинній епізоні, яка розглядається нижче.

Вторинна епізона.До цієї структурно-реологічної обстановки відносяться верхні холодні (з умовами нульового метаморфізму) частини земної кори, у межах яких дислокаційні перетворення накладаються на дислокаційні структури, які раніше сформувалися в мезозоні чи катазоні, а також на магматичні тіла будь-яких (і в тому числі первинних) форм залягання. Ця обстановка порівняно однорідна у в'язкісному відношенні. Практично всі гірські породи, як свідчать статистичні дані з в'язкості кристалічних порід при низьких температурах, у ній мають в'язкість порядку 1017-1023 Па×с.Тому в цій структурно-реологічній обстановці домінують крихкі деформації й у тому числі: 1) відрив та сколювання, 2) катакластична течія і в незначних масштабах 3) крихко-пластичний вигин.В її нижній, перехіднійдо мезозони, частині (субмезозона) набирає чинності механізм крихкокліважної течії.

3.1.2.2. Мезозона

Мезозоні відповідають області земної кори, у межах котрих дислокаційні перетворення відбуваються в Р-Т умовах зеленосланцевої та епідот-амфіболітової фації метаморфізму, або в супроводі низько- та середньотемпературного метасоматозу. Їй відповідають температури приблизно від 100–150° (існують й інші погляди ) до 550–600°. У породах, які містять вільний кварц (кварцити, граніти та ін.), нижня температурна межа цієї зони відповідає межі a-b-переходу кварцу – 573°, вище котрої різко зростає текучість цього мінералу. Провідним реологічним механізмомцієї структурно-реологічної обстановки єдинамометаморфічна кліважна течія.

Від нижчерозташованої катазони цю структурно-реологічну обстановку відділяє фронт кристалізаційного розсланцювання, тектонічного розгнейсування та інших реологічних механізмів в'язкої течії гірських порід при високих температурах. Але перехід по вертикалі від кліважу до такого розсланцювання дуже поступовий. Тому у складі мезозони виділяють перехідну підзону – нижню мезозону (чи субкатазону), у межах котрих розвинені комбіновані кліважні та кристалізаційно-сланцюваті, гнейсуваті дислокаційні структури.

Мезозона, як і розглянута вище епізона, може бути первинною та вторинною. До первинної відносять ту, яка накладається на дислокаційні структури епізони, а до вторинної – ту, яка порушує дислокаційні структури катазони.

3.1.2.3. Катазона

Катазона охоплює області, у межах котрих дислокаційні перетворення відбуваються в Р-Т умовах, що відповідають амфіболітовій та гранулітовій фаціям метаморфізму, а також умовах роговикової фації й високотемпературного метасоматозу.

У складі катазони з урахуванням спроможності порід до деформації за тим чи іншим реологічним механізмом є сенс виділяти верхню ("амфіболітову"), нижню ("гранулітову") та локальну катазону.

Верхня ("амфіболітова") катазона. Ця частина катазони охоплює ділянки розповсюдження метаморфічних та ультраметаморфічних порід амфіболітової фації та продуктів гранітизації, які зазнали дислокаційні перетворення за допомогою кристалізаційно-сланцюватої, трансляційно-сланцюватої, гнейсуватої та мігматичної течії.

Відзначені механізми найефективніше проявляються в метаморфічних породах, складених мінералами, кристалографічні особливості яких зумовлюють відносно мінімальний опір зсувній деформації. До таких мінералів (їх називають стрес-мінералами), як відомо, належать слюди, амфіболи, дистен, кіаніт та інші, що складають метаморфічні породи амфіболітової фації.

Крім відзначених реологічних механізмів, у верхній катазоні в незначних обсягах проявляються механізми в'язкої несланцюватої течії.

Місце прояву кожного з перерахованих механізмів визначається конкретними умовами та літологічними факторами. Наприклад, кристалізаційна сланцювата течія характерна для ділянок тієї частини катазони, де деформації протікають синхронно з регіональним метаморфізмом, а мігматична течія панує на ділянках прояву ультраметаморфізму (мігматизації) та гранітизації.

Нижня ("гранулітова") катазона.Ця частина катазони охоплює ділянки розповсюдження метаморфічних порід гранулітової фації, у межах котрих дислокаційні перетворення відбувалися в Р-Т умовах гранулітової фації за допомогою грануляційних механізмів за другорядної ролі кристалізаційного розсланцювання та тектонічного розгнейсування. Незначна роль останніх, мабуть, зумовлена відсутністю або незначною присутністю зазначених стрес-мінералів і відповідним превалюванням антистрес-мінералів (піроксенів, польових шпатів тощо).

Керівним структурним елементом дислокаційної тектоніки цієї частини катазони є грануляційна смугастість і меншою мірою гнейсуватість, кристалізаційна та трансляційна сланцюватість.

Локальна катазона.Подібна катазона являє собою відносно невеличкі ділянки прояву катазональних дислокаційних форм на фоні дислокаційної тектоніки мезозони. Наприклад, їй відповідають пластично деформовані в кліважному середовищі (мезозона) за допомогою тектонічного розгнейсування інтрузивні тіла, котрі до сфери дислокаційних перетворень потрапили у більш гарячому стані, ніж вмісні породи.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 690;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.