Охорона прав на об'єкти промислової вла­сності

Право на винахід, корисну модель і промисловий зразок охороняється державою і засвідчується патентом.

Патент - це техніко-юридичний документ, виданий заявнику на винахід, корисну модель чи промисловий зра­зок, що відповідає умовам патентоспроможності і підтвер­джує авторство, пріоритет і право власності на зазначені об'єкти.

Винахід відповідає умовам патентоздатності, якщо він є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним. Критерій новизни полягає в тому, що винахід не є частиною рівня техніки, що визначає всі відомості, що стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки до Установи, або якщо заявлено пріоритет - до дати її пріоритету.

Винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не є очевидним, тобто не випливає явно із рів­ня техніки.

Промислова придатність визначається тим, що ви­нахід може бути використаний у промисловості або в іншій сфері діяльності.

Для кожного об'єкта інтелектуальної власності іс­нують свої критерії охороноздатності, що визначені у від­повідних законах України.

Для оформлення прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки необхідно подати відповідним чином оформлену заявку в Державний департамент Інтелектуа­льної власності (далі - Установа). Для цього заявка на­правляється на адресу Державного підприємства "Україн­ський інститут промислової власності", підлеглого Установі, де проходить експертизу (рис. 4) Одночасно з публікацією відомостей про видачу патенту Установа здійснює державну реєстрацію патенту, для чого вносить до реєстру відповідні дані. Видача патенту здійснюється Установою в місячний термін після реєстрації патенту.

Право на подання заявки, насамперед, має автор. У встановлених законом випадках це право має роботода­вець.

В Україні діють два види патентів на винахід: патент Із терміном дії 20 років, що видається після проведення експертизи по суті, І деклараційний патент - різновид па­тенту, що видається за результатами формальної експер­тизи та експертизи на локальну новизну заявки на винахід.

Терміни дії патенту прийнято відраховувати від да­ти подання заявки до Установи Якщо заявка спочатку бу­ла подана в одній із країн Паризького Союзу, а потім в Україні, то дія патенту відраховується від дати раніше по­даної заявки, що називається конвенційним пріоритетом.

 

Рис. 4 Технологічна схема процесу правової охорони об'єктів промислової власності

 

Правова охорона інших об'єктів промислової власно­сті в принципі здійснюється за схемою, що наведена на рис 4 з тими чи іншими особливостями Основні характеристики щодо правової охорони цих об'єктів наведені в табл. 1.

Таблиця 1

 

 


Характеристика об'єктів промислової власності

 

Об'єкт промислової власності Об'єкт правової охорони Критерії охороноздатності Охорон ний документ Термін право­вої охорони, роки
Винахід - продукт; - процес, нове застосування відомого продукту чи процесу - новизна; - винахідницький рівень: - промислова придатність патент 20 або 6*
Корисна модель форма, малюнок чи розфар­бування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу - новизна, - промислова придатність патент
Промисловий зра­зок результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання - новизна, патент
Торговельна марка (знак для товарів і послуг) будь-яке позначення (слова, літери, цифри тощо), або будь-яка комбінація позначень відповідність публічному порядку, принципам гуман­ності І моралі свідоцтво 10**
Географічне зазна­чення назва географічного місця, яка вживається для позначення товару правдивість свідоцтво 10**

*) прийом заявки на 6-ти річні деклараційні пакети припинено з 01.01.2004;

**) Термін правової охорони може бути продовженим ще на 10 років після закінчення попереднього терміну.

 

Дія охоронного документа на об'єкт промислової власності може достроково припинятися цілком чи частко­во на основі таких підстав:

- за заявою власника патенту;

- через невчасну сплату річного збору за підтри­мання дії охоронного документа.

Охорона прав на об'єкти промислової власності ре­гламентується законами України. "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі", "Про охорону прав на промис­лові зразки", "Про охорону прав на знаки для товарів і по­слуг", "Про охорону прав на зазначення походження това­рів", а також низкою підзаконних актів: положень, правил, інструкцій.

 

 








Дата добавления: 2015-05-26; просмотров: 883;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.