Правила розрізки кам'яної кладки

Кожний вид кам'яної кладки має бути монолітним, тобто окремі камені не можуть переміщуватися один відносно другого при дії розрахункових навантажень. Для цього повинні виконуватися правила вкладання окремих каменів, що забезпечують суворо визначене розташування горизонтальних та вертикальних поперечних і поздовжніх швів. Ці правила звуться прави­ла­ми розрізки кам'яної кладки. Їх існує три:

1) ряди кладки мають розташовуватися перпендикулярно напряму дії головних навантажень. У більшості випадків таким навантаженням є власна вага. Тому шви першої системи перев'язки мають бути, як правило, го­­­ри­­зон­таль­ними. У випадках, коли діє похила складаюча навантаження (наприк­лад, в арках та склепіннях), її відхилення від перпендикуляра до швів першої системи не може перевищувати 15...17 град.

2) шви другої (вертикальні поперечні) та третьої (поздовжні вер­тикальні) системи перев'язки мають бути перпендикулярними до перших та поміж собою. Звідси витікає, що камені повинні бути правильної (у вигляді прямокутного паралелепіпеда) геометричної форми. Відхилення від цього правила призводить до з'явлення клинів та похилих поверхонь, що в свою чергу викликає розсовування сусідніх каменів або виколювання окремих частин кладки;

3) шви третьої та другої систем перев'язки (розрізки) не повинні роз­та­шо­вуватися в одній площині. Допускається в окремих випадках таке спів­падання до 3...6 рядів кладки (багаторядна кладка). У противному разі виникають окремі стовпи, що можуть втратити свою сталість, а це вик­ликає втрату монолітності (тобто з'являються щілини, розшарування і т.і.).








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 3026;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.