Поліморфізм

Поліморфізмом називається явище, коли речовина із певною стехіометрією може утворювати різні кристалічні структури. Можливе існування в природі і в лабораторних умовах речовин, що мають один і той же хімічний склад, але різну кристалічну структуру, що різниться за симетрією або є просторовою групою. Відповідні кристалічні сполуки (мінерали) називаються поліморфними модифікаціями, поліморфами речовини із визначеною стехіометрією. Яскравим та всім відомим прикладом є діамант (куб.) та графіт (гекс.), що є поліморфами вуглецю C.

Явище поліморфізму вперше було описано в 1820 р. Е.Мітчерліхом у речовин, що залежно від умов, утворювали кристали різних сингоній (форм). Саме із цим пов’язана назва – поліморфізм → багато форм.

Поліморфізм – це властивість певної хімічної сполуки, для прикладу – сульфіду цинку ZnS або силікату алюмінію Al2SiO5. Поліморфні модифікації однієї хімічної речовини відносяться до різних мінеральних видів (табл.. ).

Варто наголосити: поліморфні модифікації – це властивість хімічної речовини, а не мінералу. Графіт не є поліморфною модифікацією діаманту; графіт і діамант є поліморфними модифікаціями вуглецю. Кожна поліморфна модифікація речовини, що існує в природі є окремим мінеральним видом.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1302;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.