Приклади використання.

Метою використання ВДЕ є збільшення внутрішнього енергетичного потенціалу ЄС та захист навколишнього середовища. На теперішній час в загальному енергетичному балансі ЄС ВДЕ складають лише 6%, з них 2% припадають на гідроенергетику. Разом з тим в енергетичних балансах окремих країн ЄС частка ВДЕ значно вища (переважно за рахунок використання гідроенергії та деревини): в Португалії – 15,7% ; Фінляндії – 21,8%; Австрії – 23,3%; Швеції – 28,5%. ЄК ставить за мету до 2010 р. довести частку ВДЕ до 12% загального енергетичного балансу

В той же час в країнах-кандидатах частка ВДЕ в структурі споживання не перевищує 3-4%. По окремих оцінках, до 2010 р. вона може зрости до 5%, тобто навіть до того часу країни-кандидати не досягнуть теперішнього рівня країн-членів ЄС (6%).

Збільшення енергетичної ефективності використання ВДЕ. Українська економіка є однією з найбільш енергоємних економік світу, хоча облік “тіньового” сектора економіки значно скоригував би показник енергоємності ВВП в напрямку зменшення. Разом з тим Україна має значний потенціал ВДЕ, економічно доцільний обсяг якого становить майже 10 млн. т н.е. (2002-2005 рр.), але часткою ВДЕ в її енергобалансі не перевищує 0,2%. Зниження енергоємності й збільшення використання ВДЕ вимагають новітніх технологій та значних капіталовкладень, яких на теперішній час Україна не має.

Також метою використання ВДЕ є збільшення внутрішнього енергетичного потенціалу ЄС і захист довкілля через зменшення викидів вуглекислого газу.

Зараз у загальному енергетичному балансі ЄС ВДЕ складає лише 6%, з них 2% припадає на гідроенергетику. Водночас, в енергетичних балансах окремих країн ЄС частка ВДЕ є значно більшою (переважно за рахунок використання гідроенергії і деревини): в Португалії -15,7%; Фінляндії - 21,8%; Австрії - 23,5%; Швеції -28,5%;. Енергію вітру активно використовують Данія, Німеччина та Іспанія; ця підгалузь ЄС складає близько 60% світової вітроенергетики. Виробництво енергії з ВДЕ в ЄС активно розвивається. Якщо в 1990р. воно складало близько 100 млн. тонн н.е., то у 2000 р.- понад 130 млн. тонн н.е.

ЄК ставить за мету до 2010 р. довести частку ВДЕ до 12% загального енергетичного балансу. Зокрема, планується у 100 разів збільшити виробництво сонячної електроенергії: в країнах ЄС має з`явитися майже 1 млн. нових дахів з батареями, що генерують електроенергію.

Водночас, у країнах-кандидатах частка ВДЕ у структурі споживання не перевищує 3-4%. За окремими оцінками, до 2010 р. вона може зрости до 5%, тобто навіть до того часу країни-кандидати не досягнуть нинішнього рівня країн-членів ЄС(6%), не кажучи вже про 12%, заплановані ЄК на 2010 р.








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 578;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.