Фотодіоди

У фотодіодах кристал НП обернений до скляного вікна, через яке надходить світловий потік. Під дією світла на перехід фотодіода внаслідок явища внутрішнього фотоефекту в областях біля переходу відбувається додат­кова генерація пар “електрон-дірка”. Під дією дифузійного поля переходу фотодірки переміщуються до області , а фотоелектрони – до області . При цьому створюється фотоЕРС = (0,1 - 1) В, залежність якої від світлового потоку показана на рис. 6.6.

Рисунок 6.6 – Залежність фотоЕРС від світлового потоку

Під дією цієї фотоЕРС у зовнішньому колі фотодіода протікає фотострум , що збігається за напрямком зі зворотним струмом p-n – переходу (рис. 6.7).

Рисунок 6.7 – До пояснення принципу дії фотодіода

Оскільки фотострум протікає незалежно від струму, який викликається зовнішнім джерелом напруги, то вираз для повного струму може бути записаний у вигляді

, (6.3)

де - струм насичення (екстракції) переходу;

- зовнішня напруга;

- фотострум.

Дія фотоЕРС на перехід еквівалентна додатковому зворотному зміщенню переходу, наслідком чого є збільшення зворотного струму фотодіода на величину .

Сім’я ВАХ фотодіода показана на рис. 6.8.

Рисунок 6.8 – Сім’я ВАХ фотодіода

Оскільки фотоЕРС і пряма напруга ввімкнені назустріч одна одній, то при їх рівності струм діода дорівнює нулю, що відповідає режимові холостого ходу. ЕРС холостого ходу при можна визначити за формулою (6.3):

= .

Цю фотоЕРС знаходять також з ВАХ рис. 6.8.

Фотодіоди використовують у двох режимах: вентиль­ного фотоелемента (рис. 6.9) та фотодіодному (рис. 6.10).

Рисунок 6.9 – Режим вентильного фотоелемента

У першому режимі фотодіод використовують як джерело струму, датчик, що генерує ЕРС , у чутливому індикаторі випромінювання або сонячній батареї. ФотоЕРС може досягати 1 В. У цьому режимі робоча точка пересувається вздовж осі на ВАХ рис. 6.8 залежно від інтенсивності світла.

У другому режимі (рис. 6.10) фотодіод працює на зворотній гілці ВАХ як фоторезистор, опір якого залежить від світлового потоку. Робоча точка може займати будь-яке положення між осями , залежно від напруги джерела і світлового потоку .

Рисунок 6.10 – Фотодіодний режим

Фотострум залежить не тільки від потоку , але й від довжини хвилі світлового випромінювання, яке діє на – перехід. Цей факт ілюструє спектральна характеристика рис. 6.11.

Рисунок 6.11 – Спектральна характеристика германієвого фотодіода

Параметрами фотодіода є:

- темновий струм - струм, що проходить через діод при робочій напрузі і відсутності світла;

- робоча напруга - напруга на діоді у фотодіодному режимі;

- інтегральна чутливість.








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 1599;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.