Універсальні діоди

До універсальних (високочастотних) діодів належать одноперехідні напівпровідникові прилади, що застосовують для випрямлення (при меншому електричному наванта­женні), модуляції, детектування та інших нелінійних перетворювань електричних сигналів, частота яких не пере­вищує 1000 МГц. Третій елемент їх позначення – цифра 4.

На високих частотах можна вважати, що діод має односторонню провідність, якщо , де , - повні зворотний та прямий опори діода.

При прямому включенні діода ємність зашунто­вана малим диференціальним опором (рис. 1.17 а), і можна вважати . При зворотному включенні діода великий диференціальний опір зашунтований ємні­стю , і тому на високих частотах

.

Тоді , , і умовою односторонньої провідності є >> , або остаточно

. (2.4)

Виконання цієї умови можливе при зменшенні ємності - переходу. Це стає можливим при застосуванні точково-контактного або мікросплавного способів його виготовлення. Тому універсальні діоди – це здебільшого точкові або мікросплавні діоди. Останні розраховані на більші допустимі струми і мають кращі характеристики при зворотному включенні.

ВАХ універсального діода (рис. 2.5) не має ділянки насичення на зворотній гілці. Це пояснюється, зокрема, нагріванням унаслідок незадовільного відведення тепла й ударною іонізацією, що спричиняється неоднорідністю електричного поля у переході.

До параметрів універсальних діодів належать, крім перелічених у п. 2.2, ємність діодів при заданій зворотній напрузі, а також діапазон робочих частот і температур.

Рисунок 2.5 – ВАХ універсального діода








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 954;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.