Роз'єднувачі внутрішньої установки

Роз'єднувачі внутрішньої установки виконуються як однополюсними так і триполюсними. Триполюсні роз'єднувачі виконуються у двох варіантах: на загальній рамі й на окремій для кожного полюса. Окремі полюсы поєднуються загальним валом, пов'язаним із приводом роз'єднувача.

Роз'єднувачі внутрішньої установки у своїй умовній позначці містять буквену й цифрову частини. Буквена частина складається з декількох букв що позначають: Р-Р- роз'єднувач, якщо коштує на початку позначення, або типу, що рубає, якщо коштує наприкінці позначення; В-В- внутрішньої установки; Про-О- однополюсний; Ф-Ф- фігурне виконання; До-К- коробчатого профілю; З-З- із заземлюючими ножами; П-П- з поступальним рухом головних ножів. Цифрова частина позначає: цифри 1 і 2, що коштують після першого дефіса, позначають число заземлюючих ножів; число перед дробовою рисою - номінальна напруга, кВ; число після дробу - номінальний струм в амперах; цифри II, III, IY у позначенні роз'єднувачів серій РВФ і РВФЗ показують, що прохідні ізолятори встановлені відповідно з боку шарнірних контактів, рознімних контактів і із двох сторін. Наприкінці умовної позначки ставиться категорія розміщення й кліматичне виконання. Наприклад, РВО-10/630В3; РВФ-6/400IIIУ3; РВРЗ-2-10/4000В3; РВК-35/2000В3; РВПЗ-1-20/12500В3.

Роз'єднувачі внутрішньої установки виконують звичайно вертикально- поворотного або типу, що рубає, з ножами, що повертаються у вертикальній площині, перпендикулярної підставі. Розглянемо конструкції деяких роз'єднувачів внутрішньої установки. На малюнку 5.2 наведений роз'єднувач внутрішньої установки серії РВО-10/1000.

1- підстава; 2- опорний ізолятор; 3, 4 - нерухливі контакти;

5- рухливий ніж; 6- засувка з вушком

Малюнок 5.2- Роз'єднувач серії РВО-10/1000

Роз'єднувачі даної серії випускаються на номінальні струми 400, 630 і 1000 А. Роз'єднувач складається з підстави 1, на якому закріплені опорні ізолятори 2 з нерухливими контактами 3 і 4. Нерухливі контакти з'єднуються між собою за допомогою рухливого ножа 5. У включеному положенні, для виключення мимовільного відключення, ніж защіпається спеціальною засувкою 6 з вушком. Поворот ножа, що складає із двох паралельних пластин прямокутного перетину, здійснюється оперативною штангою, палець якої при включенні й відключенні роз'єднувача заводиться у вушко засувки 6. Ніж роз'єднувача повертається на кут 75про і втримується у відключеному положенні за рахунок власної ваги й тертя в контактах. Тому роз'єднувачі даної серії встановлюються вертикально таким чином, щоб вісь повороту рухливого ножа була внизу.

а-а- триполюсний роз'єднувач; б-б- контактна система роз'єднувача; 1-пластини рухливого ножа; 2- нерухливі контакти; 3- притискні пружини; 4- сталеві пластини

Малюнок 5.3 - Триполюсний роз'єднувач внутрішньої

установки типу РВ-10/1000

Триполюсні роз'єднувачі серії РВ, малюнок 5.3, являють собою три однополюсних роз'єднувачі, змонтованих на одній рамі із загальним валом і приводним механізмом. Кожний полюс має два нерухливих опорних ізолятори й порцелянову тягу, приєднану до загального вала. Бічні частини нерухливих контактів 2 мають циліндричну форму й тому із пластинами ножа 1 утворять лінійний контакт. Необхідний тиск у контактах створюється пружинами 3, насадженими на стрижень. Тиск на пластини ножа передається через сталеві пластини 4 з виступами. При різкому збільшенні струму сталеві пластини намагнічуються й притягаються друг до друга, створюючи додатковий тиск у контакті. Магнітними замками забезпечується більша частина роз'єднувачів.

На малюнку 5.4 показаний роз'єднувач серії РВРЗ на номінальну напругу 20 кВ і номінальний струм 8000 А.

1 - рухливі контактні ножі; 2- нерухливий контакт; 3- порцелянова тяга; 4-опорний ізолятор; 5-рама; 6-заземлюючі ножі

Малюнок 5.4 - Полюс роз'єднувача внутрішньої установки

серії РВРЗ-2-20/8000

Роз'єднувач має чотири опорних ізолятори 4 на полюс, закріплених на рамі 5 із профільної сталі. Порцелянова тяга 3 служить для привода в рух рухливих ножів 1. Роз'єднувачі постачені двома заземлюючими ножами 6 на кожний полюс. При триполюсній установці заземлюючі ножі 6 закорачиваются загальною мідною шинкою. Заземлюючі ножі мають механічне блокування, що не дозволяє включати їх при включених головних ножах.

У включеному й відключеному положенні роз'єднувач надійно фіксується системою важелів приводів, щоб виключити мимовільне відключення або включення.

Нерухливі контакти й рухливий ніж роз'єднувачів виконуються відповідно до номінального струму роз'єднувача. У роз'єднувачів з номінальним струмом до 1000 А включно рухливі ножі складаються із двох мідних смуг 1 прямокутного перетину, що охоплюють нерухливі контакти 2, малюнок 5.3.

У роз'єднувачів з номінальним струмом понад 1000 А рухливі ножі виконуються коробчатого перетину й складаються із двох або чотирьох частин, малюнок 5.4.

Для керування роз'єднувачами передбачають приводи, пристрій яких залежить від номінального струму роз'єднувача. Роз'єднувачі на напругу 6 - 10 кВ із невеликим номінальним струмом можуть не мати привода. Включення й відключення кожного полюса такого роз'єднувача виробляється за допомогою ізолюючої штанги. Роз'єднувачі на напругу 6 - 20 кВ і номінальні струми до 4000 А мають ручні приводи. Роз'єднувачі цієї ж напруги, але розраховані на номінальні струми 4000 А и більше, мають приводи із черв'ячною передачею, керовані вручну або за допомогою електродвигуна. Для заземлюючих ножів є окремі приводи, звичайно важільні. Останні блокують із приводами головних ножів, щоб виключити можливість включення головних ножів при включених заземлюючих ножах.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1981;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.