ІСТОРІЯ ДЕРЖАВНОСТІ В УКРАЇНІ

Web містить велику кількість різної інформації. Шукати потрібну простим пересуванням від однієї Web-сторінки до другої важко, довгр, втомливо, а іноді і безнадійно.

Для пошуку інформації у Web існують спеціальні служби — пошукові. Спільним підходом для всіх таких служб є пошук за заданими користувачем ключовими словами. Наявність заданих слів перевіряється в тілі документа, в його заголовку і посиланнях. У процесі пошуку формується Web-сторінка результатів, що містить URL-адреси, назви і короткі описи знайдених джерел.

Загальна послідовність роботи з усіма пошуковими службами однакова. Слід:

· відкрити початкову сторінку служби;

· увести ключові слова для пошуку і натиснути Enter або кнопку Search (пошук); програма поверне Web-сторінку результатів;

· клацнути на посиланні потрібного джерела; броузер відкриє відповідну Web-сторінку.

Найпопулярнішими пошуковими службами є такі:

http://www.google.com

http://www.yandex.com

http://www.ukrnet.ua

http://www.bigmir.com

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВНОСТІ В УКРАЇНІ

 

1. Походження українського народу.

 

На сьогоднішній день можна виділити декілька концепцій походження українського народу (за ступенем давності):

 

Трипільсько-арійська

Азійська

Ранньослов’янська

Києворуська

Пізньосередньовічна

 

Трипільсько-арійська. Трипільсько-арійська концепція походження українського народу мабуть найбільш давніша з поміж наукових концепцій. Згідно цієї концепції українці, як народ виникають ще за часів Трипілля 4-3 тис. до н. е. або давніх Аріїв – 2-1 тис. до н. е. Можна почути модифіковану версію, трипільці перейшли в арійців, або змішалися з останніми (так вважав український етнограф Ф. Вовк ).

 

Слід зазначити, що культура Кукутені-Трипілля існувала крім території України, також на території Молдови та Румунії, тож значить сучасні молдавани та румуни, також є нащадками трипільців? Крім того трипільці не були індоєвропейцями і мали відмінний від сучасних українців антропологічний тип (близький до сучасних вірмен).

 

Арійська проблематика є ще більш складною, до сьогодні вчені точно не можуть пояснити – хто взагалі такі арійці, з якими народами ми можемо їх ототожнювати. Проблема ще більше ускладнюється через сумний досвід Другої Світової війни.

 

Азійська концепція походження українців частково схожа з попередньою. За цією концепцією предками сучасних українців були народи вихідці з Азії – скіфи, сармати, гунни, хазари, печеніги, половці та ін. Азійські впливи на сучасну українську культури, а тим більше на давню дуже великі, і їх не можна відкидати, проте говорити, що половці чи інші азійські народи є предками українців не можна, тому що українці – це слов’яни.

 

Ранньослов’янська теорія походження українського є найбільш переконливою. Згідно цієї концепції українці як етнос виникають в часи Раннього Середньовіччя – V – VIII ст. до появи першої української держави Київської Русі. Очевидно, українці – це слов’янський народ, тому вони не могли виникнути раніше. Ця концепція органічно вписується в європейську історію – формування сучасних європейських націй починається після падіння Римської імперї та в наступні століття.

 

Англійці, французи, поляки, чехи виникають ще до часів формування етнічних держав у 9-11 століттях, чому тоді українці повинні складати виняток, адже українські землі також знаходилися на культурній переферії Римської імперії.

 

Києворуська концепція походження українського народу. Згідно цієї концепції український етнос виникає за часів існування першої української держави – Київської Русі у ΙX - XΙΙ ст. Але виникає питання спочатку виникає українська держава, а потім українці, якось не логічно? Звичайно Київська Русь значно прискорила етнічний розвиток українців, але коріння слід шукати в серед давніх слов’ян.

 

Пізньосередньовічна теорія походження українців була популярною за часів Російської імперії та СРСР, дуже сильно заполітизована. Головним прибічником був М. Погодін, який стверджував, що найдавнішим населенням України були росіяни, які після монгольської навали втекли до межиріччя Оки та Волги, а на їх місце, з-за Карпат прийшли поляки, чехи, угорці, німці, змішання яких і було причиною винекнення українців.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 734;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.