Тріботехника, інтереси здоров'я і охорони навколишнього середовища

Це питання до теперішнього часу знаходиться ще у стадії постановки, проте можна стверджувати, що триботехніка має безпосереднє відношення до здоров'я людей і охорони навколишнього середовища. Підвищені вібрації і шуми в машинах в результаті зносу підшипників, зубчатих передач, биття валів; скрип, викликаний вібрацією елементів, що труться в гальмівних транспортних засобах; пари палива в кабінах автомобілів і тракторів – всі ці неполадки, що відносяться до низького рівня рішення питань триботехніки, оказують істотний вплив на здоров'я обслуговуючого персоналу. Розвиток діагностичних засобів вузлів тертя машин і механізмів виключить можливість роботи на несправних машинах, а також понизить травматизм і інші наслідки.

Багато сторін даного питання розв'язуються не тільки в рамках окремих країн, але і в міжнародному масштабі. Так, в морських портах встановлений строгий контроль за судами в частині забруднення ними морської води змащувальним маслом; судно в цьому випадку підлягає штрафу. Як відомо, такого роду забруднення пов'язані з порушеннями ущільнень в двигуні, течею масла в забортних механізмах в результаті зносу або пошкоджень ущільнень.

Вживають заходи по строгішому контролю за автомобілями в частині забруднення ними повітряного середовища відпрацьованими газами. Двигуни автомобілів із зношеними циліндрами і поршневими кільцями не тільки споживають більше палива, але і сприяють загазованості міст і селищ.

Недостатня зносостійкість ущільнювачів пристроїв, перегрів підшипників, знос валів часто викликають течу масла, палива, робочої рідини гідравлічних систем. Все це приводить до непродуктивного споживання енергії, псуванню асфальтових покриттів і губить рослини.

Непередбачений ремонт машин в дорозі, проведення технічного обслуговування в польових умовах приводить до забруднення навколишнього середовища відходами масла, промасленим мотлохом, до втрат палива і т.п.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 560;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.