Алмазне випрасовування

Останніми роками набуває поширення алмазне випрасовування поверхонь тертя деталей, виготовлених із загартованих сталей, кольорових металів і сплавів, а також деталей, покритих електролітичним хромом або нікелем. Раніше був відомий метод випрасовування поверхонь підшипників з м'яких антифрикційних металів спеціальним інструментом. Проте для твердих поверхонь, що найбільш важливо, метод набув поширення при використанні алмазів, штучних і природних.

Алмазному випрасовуванню піддають зовнішні циліндрові поверхні валів, штоків, поршнів, поршневих і кривошипних пальців, шийок колінчастих валів мотоциклів і моторолерів, хрестовин кардана і диференціала заднього моста автомобілів, направляючи верстатів, плоскі поверхні торців деталей, тонкостінні і маложорсткі деталі, фасонні і конусні поверхні тіл обертання, отвори діаметром 20...200 мм і завдовжки до 500 мм, поверхні деталей з ексцентриситетом (наприклад кулачків) і ін.

Алмазне випрасовування забезпечує малу шорсткість поверхні (Ra = 0,16...0,02 мкм), збільшує твердість на 30...40 % і межу витривалості на 17...25 %. Контактна витривалість оброблених деталей вище, ніж деталей після суперфінішування, в 3,6 разу. Опір втоми в деяких випадках збільшується в 3 рази.

При алмазному випрасовуванні необхідно враховувати наступне: його не слід застосовувати для обробки деталей, виготовлених з титану, танталу, ніобію, цирконію, оскільки унаслідок адгезійної взаємодії з алмазом ці метали інтенсивно налипають на робочу частину інструменту. Алмазне випрасовування чутливо до нерівномірної твердості оброблюваної поверхні. Для загартованих сталей розкид твердості не повинен перевищувати 2-3 HRC. Унаслідок крихкості алмазу утруднена обробка переривистих поверхонь, наприклад, деталей з шпоночними канавками, або шліцами.

Алмазне випрасовування проводять на універсальних і спеціальних верстатах. Алмазний випрасовувач уявляє з себе сталеву державку, до якої припаяний кристал алмазу, заточений найчастіше по сферичній поверхні. Випрасовування проводять з жорстким або пружним закріпленням інструменту.

При випрасовуванні шорсткість поверхні і мікротвердість визначаються зусиллям випрасовування і поздовжньою подачею. Мікрорельєф залежить від радіусу закруглення алмазу.

Дослідження показали, що при алмазному випрасовуванні зносостійкість сталевих деталей вище, ніж при поліруванні в 1,5 разу. Випробування зразків із сталі 12Х18Н9Т на втому показали, що межа витривалості зразків, оброблених алмазом, приблизно на 40 % вище, ніж полірованих.

Алмазному випрасовуванню може піддаватися хромове електролітичне покриття. При цьому пластична деформація не повинна виходити на межу розділу хрому і основного металу. При малій товщині покриття і великих зусиллях випрасовування, а також малої міцності основи можливо порушення суцільності на межі розділу.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 630;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.