Ритми космосу і життєдіяльність людини

Серед найважливіших закономірностей природи є певна періодичність процесів, в тому числі й у Космосі. В широкому значенні ми є не лише жителями планети Земля, а й Всесвіту і на стан людини, її здоров'я постійно впливають космічні планетарні ритми. Вперше дослідив та доказав, що розвиток всього живого на Землі проходить під безпосереднім впливом чинників Космосу, наш співвітчизник О. Л. Чижевський. В 1915—1924 pp. він встановив зв'язок між циклічною діяльністю Сонця і цілою низкою явищ в біосфері Землі (епідемії, масові захворювання, смертність, стихійні лиха тощо).

На стан організму людини значно впливають процеси, що протікають на Сонці та міжпланетні коливання електромагнітного поля. Під час спалахів на поверхні Сонця з'являються осередки, які інтенсивно випромінюють корпускули. Досягнувши Землі, ці корпускулярні потоки значно впливають на електромагнітне поле Землі, а відтак і на електромагнітне поле людини.

Міжпланетне магнітне поле (ММП) в основному визначається полем Сонця і має секторну структуру. Протягом кількох днів ММП в площині екліптики має напрямок до Сонця (від'ємний сектор), або від Сонця (додатній сектор). Цей напрямок змінюється під впливом явищ, що протікають на Сонці. Зміна знаку ММП на поверхні Землі супроводжується змінами в характері багатьох геофізичних явищ і в організмі людини. Проведені дослідження показали, що при магнітних бурях у багатьох людей змінюється артеріальний тиск, посилюються гальмівні процеси в центральній нервовій системі, сповільнюються рефлекси. Доведено, що коли над Землею вирує магнітна негода, у водіїв транспортних засобів у чотири рази знижується швидкість реакції на сигнал, зростає частота помилкових дій. Найбільша кількість інфарктів припадає на перші три доби від моменту розвитку бурі, в цей час різко зростає число нещасних випадків. Проведені статистичні дослідження переконливо показують, що організм людини знаходиться під постійним впливом цілої низки чинників Космосу, які необхідно знати і використовувати з профілактичною метою. Своєчасна інформація про несприятливі дні, зміну напрямку ММП (магнітні бурі), дні підвищеної сонячної активності (спалахи на Сонці) буде сприяти попередженню нещасних випадків та профілактиці погіршення стану організму людини.

Необхідно також мати на увазі, що в роки максимуму сонячних плям зростають градієнти тиску, що несприятливо впливає не лише на геофізичні процеси Землі, а й на самопочуття людини. Одинадцятирічний цикл сонячних плям повторюється незмінно. Протягом 4—5 років їх кількість зростає до максимуму, після цього впродовж 6—7 років знижується до мінімуму. Потім усе повторюється спочатку.








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.