Загальні поняття про отрути і токсичні речовини.

Прогрес в області медицини і найважливіші досягнення фундаментальних наук в області біології тісно зв'язані з використанням лікарських речовин і отрут. Свого часу Клод Бернар писав: "Отрута може бути використаний для вбивства і лікування хворих, але, окрім цих двох відомих застосувань, є ще третє, таке, що представляє особливий інтерес для фізіолога. Для нього отрута стає інструментом, що дозволяє розділити і проаналізувати найбільш інтимні явища в живих структурах". Аналогічної думки дотримувалися і інші найбільші учені. Так, наприклад, відомий вислів І. П. Павлова "Отрути - це якнайтонші інструменти для пізнання інтимних сторін життєдіяльності". Академік в.А. Енгельгарт вважав, що "Отрути - це ті інструменти, за допомогою яких біохімія розшифровує взаємозв'язок хімізму і функції".

Біологічна активність всіх хімічних сполук визначається багатьма чинниками: структурою, фізичними і хімічними властивостями, агрегатним станом у момент дії, шляхами надходження в організм, особливостями механізму дії, дозою і кратністю дії. Не менше значення має і об'єкт дії, тобто живий організм, який піддається дії отруйної речовини. Багато отрут вельми специфічні по відношенню до видів тварин, їх підлоги, зросту, фізіологічному статусу. Всі ці питання вимагають спеціального аналізу і розглядатимуться у відповідних розділах.

Точне визначення поняття "ОТРУТА" дати вельми важко, оскільки багато речовин, що не надають токсичної дії в звичайних умовах, при певних обставинах стають шкідливими для організму.

Зазвичай отрутами називають речовини, чужі для організму відносно якості або кількостям і тому зухвалі порушення з боку фізіологічного статусу організму. Академік С. Н. Голіков дає наступне визначення цього поняття: "ОТРУТА - це чужорідна хімічна сполука, що порушує перебіг нормальних біохімічних процесів в організмі, унаслідок чого виникають розлади фізіологічних функцій різного ступеня вираженості, від слабких проявів інтоксикації до смертельного результату".

Визначаючи поняття "ОТРУТА", один з видатних лікарів середньовіччя Парацельс (1493-1541) писав - "Все є отрута, і ніщо не позбавлене отруйності, одна лише доза робить речовину отрутою або ліками". Отже поняття "ОТРУТА" не стільки якісне, скільки кількісне. Миш'як, наприклад, в малих дозах використовується як ліки, а у великих дозах це сильна отрута. Тому суть явища отруйності винна, перш за все, оцінюватися кількісними взаєминами між хімічними шкідливими чинниками зовнішнього середовища і організму. У зв'язку з цим відомі такі визначення поняття "ОТРУТА":

"Отрута - міра (єдність кількості і якості) дії хімічних речовин, в результаті якої, за певних умов, виникає отруєння" (Н.В. Саватєєв).

"Отрути - хімічні сполуки, що відрізняються високою токсичністю, тобто здатністю в мінімальних кількостях викликати важкі порушення життєдіяльності або загибель тваринного організму (Ю. Н. Стройков).

У багатьох керівництві по фармакології прямо указується на неможливість строгого розмежування між поняттями"ОТРУТА" і"Ліки".








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 1232;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.