Теоретичні відомості. За своїм призначенням теплові машини поділяються на три основні типи: теплові двигуни, холодильні машини та теплові насоси.

За своїм призначенням теплові машини поділяються на три основні типи: теплові двигуни, холодильні машини та теплові насоси.

На рис. 1 зображений цикл ідеальної теплової машини – цикл Карно. Він складається з двох адіабатних і двох ізотермічних процесів.

В теплових двигунах механічна робота продукується за рахунок передачі теплоти від більш нагрітого тіла - нагрівника - через робоче тіло до більш холодного тіла – холодильника (рис. 2). Термічний ККД довільної теплової машини :

ηТ = . (1)

Відомо (теорема Карно), що при заданих температурах нагрівача і охолоджувача найбільший ККД буде мати ідеальна машина Карно, для якого справедлива формула: ηТ =(Т1 –Т2)/Т1 .

 

 
 

 

 


 

 

Теплові насоси за рахунок виконуваної роботи та теплоти, що відбирається з середовища (з меншою температурою), нагрівають тіла, які мають вищу температуру. Теплові насоси можуть знайти широке застосування для потреб опалення тоді, коли є джерело теплоти з порівняно низькою температурою. Робота теплового насоса полягає в тому, що за рахунок теплоти джерела з низькою температурою Т2 ( Т21 ) у випарнику (рис. 3) відбувається випаровування робочого тіла з низькою температурою кипіння (фреони, аміак).

Утворена пара надходить до компресора, в якому температура робочого тіла підвищується від Т2 до Т1. Внаслідок зовнішньої роботи А компресор здійснює стиснення робочої речовини.

Потім утворена пара з температурою Т1 надходить у конденсатор 2, де в процесі конденсації віддає теплоту рідині, яка циркулює в опалюваній системі. Утворений конденсат робочого тіла надходить в дросельний вентиль В, в якому дроселюється з пониженням тиску від Р1 до Р2. Після дросельного вентиля робоче тіло у вигляді рідини знову потрапляє у випарник 1.

Ефективність дії теплового насоса оцінюється коефіцієнтом перетворення:

. (2)

Якби тепловий насос працював за оберненим циклом Карно, то

. (3)

У холодильних машинах при виконанні зовнішньої роботи теплота від тіла, що охолоджує, передається в навколишнє середовище (рис. 4).

Ефективність дії холодильної машини визначається холодильним коефіцієнтом, який визначається відношенням теплоти, відведеної в оберненому циклі від робочого тіла, до виконаної зовнішньої роботи:

 

. (4)

 

Холодильні машини за типом робочих тіл поділяють на газові та парові.

Другою практично важливою характеристикою холодильної машини є холодопродуктивність. Холодопродуктивністю зветься відношення кількості теплоти Q2, яка віднімається від охолоджуваних тіл, до часу, протягом якого відбувається цей процес:

. (5)

Холодопродуктивність вимірюється в джоулях за годину.

 








Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 1094;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.