Захист електропроводки від перенапруг

Для обмеження ризику ушкодження електроустаткування квартири та електропроводки за стандартом Міжнародної електротехнічної комісії (ІЕК) передбачається виконання захисту від блискавки. Захисти поділяють на первинні та вторинні. Первинні – це зовнішні захисти в електромережі. Вторинні – це внутрішні захисти в будинку.

Внутрішній захист здійснюється застосуванням устаткування, розрахованого на відповідний рівень перенапруги; зрівнюванням потенціалів між елементами оснащення будинку та квартири; дотриманням безпечних ізоляційних проміжків; застосуванням пристроїв захисту від імпульсних перенапруг.

До пристроїв захисту від перенапруг належать варисторні обмежувачі перенапруги (ОПН) та іскрові розрядники. Варистор – резистор у вигляді таблетки, виконаний з оксиду цинку ZnO, опір якого нелінійно залежить від прикладеної напруги. Він увесь час знаходиться під дією напруги мережі й за номінальної напруги струм через нього (струм витоку) не перевищує 0,5 мА. Якщо в мережі появляється імпульс перенапруги, то його опір суттєво зменшується, а струм через нього може досягати тисяч амперів. Варистор шунтує електроустаткування квартири і цим захищає його від ушкодження.

За міжнародним стандартом обмежувачі перенапруги поділяють на класи – І, ІІ, ІІІ , чи на групи - А, В, С, D. Групи В, С, D відповідають класам І, ІІ, ІІІ і відносяться до внутрішнього захисту. Параметри пристроїв захисту імпульсних перенапруг типу ОПС 1 наведені у додатку 5.








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 843;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.