Ознаки класифікації та види державних позик

Ознака класифікації Вид позики
За правовим оформленням на підставі угод (безоблігаційні); забезпечені випуском цінних паперів
За місцем розміщення внутрішні; зовнішні
Залежно від статусу позичальника (емітента) державні; місцеві
Залежно від термінів погашення короткострокові (поточні, як правило, до 1 року); середньострокові (від 1 до 5 років); довгострокові позики (понад 5 років)
За видами дохідності відсоткові позики; безвідсоткові (дисконтні) позики; виграшні позики
За характером обігу цінних паперів ринкові; неринкові
За формою випуску готівкові; безготівкові
За способом погашення ординарні; серійні; з довгостроковим погашенням
За видами забезпеченості заставні; беззаставні

 

 

Залежно від статусу позичальника позики поділяються на:

державні, що випускаються центральними органами управління (в Україні Міністерством фінансів за рішенням Кабінету Міністрів України). Кошти, акумульовані від їх розміщення, спрямовуються у державний бюджет;

місцеві, що випускаються місцевими органами управління, а кошти від них спрямовуються у відповідні місцеві бюджети. Місцеві позики дають змогу мобілізувати тимчасово вільні кошти для потреб розвитку конкретних регіонів і є однією з форм залучення інвестицій.

Залежно від строків погашення державою своїх боргових зобов’язань розрізняють: короткострокові(поточні, як правило, до одного року), середньострокові (від одного до п’яти років) і довгострокові позики (понад п’ять років).

За видом дохідності державні позики поділяються на:

відсоткові, коли виплата доходу за державними позиками здійснюється у вигляді позикового відсотка;

безвідсоткові (дисконтні), особливістю яких є те, що державні цінні папери реалізуються зі знижкою, а погашаються за номінальною вартістю;

виграшні, які реалізуються без встановлення фіксованих відсотків, а виплата доходу здійснюється на підставі проведення тиражів виграшів.

За характером обігу цінних паперів державні позики поділяються на:

ринкові, які вільно купуються і продаються на ринку цінних паперів;

неринкові, які мають обмеження щодо купівлю і продажу, або не допускають виходу цінних паперів на ринок, тобто їх власники не можуть їх перепродати.

За формою випуску державних позик розрізняють готівкові (супроводжуються емісією державних цінних паперів) і безготівковіпозики (шляхом записів на відповідних рахунках в електронному депозитарії).

За способом погашення позики поділяються на: ординарні(погашення може проходити одночасно для всіх випущених позик); серійні(погашення здійснюється деякими частинами через певні проміжки часу); з достроковим погашенням(до довгострокового погашення державних позик держава може вдатися лише за наявності коштів).

Залежно від забезпеченості державні позики поділяються на: заставні (забезпечуються державним майном чи конкретними доходами) і беззаставні (не мають конкретного матеріального забезпечення).

Наведена класифікація і, зокрема, визначені в ній критерії ознак, форми і методи випуску та реалізації державних позик, дають змогу максимально врахувати різносторонні інтереси юридичних і фізичних осіб та держави.








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 871;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.