Принципи системних досліджень

 

Ландшафт, в умовах якого побудована і діє кожна гідромеліоративна система(ГМС), являє собою складну, відкриту, динамічну, природно-технічну або ландшафтно-меліоративну систему(ЛМС). Як і всі складні системи, на відміну від простої кількості елементів,вона характеризується рядом системних ознак і принципів. В ландшафтних меліораціях можливе застосування ряду принципів системних досліджень, розроблених і адаптованих для систем землеробства (А.С.Образцов, 1990).Це :принципицілісності, структурності, взаємозалежності системи і середовища, ієрархічності, чисельності (багатоваріантності) опису системи, зворотнього зв¢язку тощо.

Принцип цілісності -це положення про принципову незводимість властивостей системи до суми властивостей, складаючих її елементів та невиводимості із суми властивостей елементів властивостей цілого. Наприклад, продуктивність сівозміни неможливо визначати тільки за продуктивністю окремих сільськогосподарських культур, які входять до складу цієї сівозміни, тому що в результаті їх взаємодії виникають нові властивості, які притаманні тільки даній сівозміні як системі. Так і агроресурсний та агроекологічний потенціал ландшафту неможливо визначити тільки на підставі родючості грунтів або набору сільськогосподарських культур.

Принцип структурностіпередбачає можливість охарактеризувати систему через визначення її структури, або сітки зв'язків і відношень, які обумовлюють поведінку системи, через поведінку її окремих елементів і властивостей структури.

Принцип взаємозалежностісистеми і середовища. Система формує і виявляє свої властивості в процесі взаємодії із оточуючим середовищем ( в данному випадку ГМС взаємодіє із – ландшафтом), являючись при цьому провідним активним компонентом.

Принцип ієрархічностіКожний компонент системи можливо прийняти за систему більш низького рівня, а розглядаєму систему – як частину більш складної. Так, елементи, які входять до складу системи землеробства ( система сівозміни, система обробки грунту, система меліорацій, система добрив і захисту рослин, система технологій) являють собою складні системи. В той же час система землеробства є елементом систем більш високого рівня, наприклад системи ведення сільського господарства, системи землекористування, аграрної політики.

Принцип чисельності( багатоваріантності) описання систем. В зв¢язку із складністю системи її адекватне пізнання вимагає побудови значної кількості різних моделей, кожна з яких характеризує відповідний аспект системи.

Важливим принципом системних досліджень є принцип зворотнього зв¢язку,під яким розуміють вплив виходної величини системи на вхід цієї ж системи; в широкому розумінні – вплив результатів функціонування системи на характер цього функціювання.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 682;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.