Компенсація реактивної потужності в електричних мережах загального призначення напругою до 1кВ

 

До мереж напругою до 1кВ на підприємствах підключається більшість приймачів реактивної потужності. Мережі напругою 380-660 В електрично більш віддалені від джерел живлення, тому передача реактивної потужності в мережу низької напруги потребує збільшення перерізів проводів і кабелів, підвищення потужності силових трансформаторів і супроводжується втратами активної і реактивної потужності. Затрати, обумовлені перерахованим факторами, можна зменшити, якщо здійснювати компенсацію реактивної потужності безпосередньо в мережі низької напруги.

Джерелами реактивної потужності в мережі низької напруги є СД напругою 380-660 В і конденсаторні батареї. Недостаюча частина (некомпенсоване реактивне навантаження низької напруги) покривається перетоком реактивної потужності реактивної потужності з мережі високої напруги .

При розв’язку задач компенсації реактивної потужності необхідно встановити оптимальне співвідношення між джерелами реактивної потужності низької і високої напруги, приймаючи до уваги втрати електричної енергії на генерацію реактивної енергії джерелами низької і високої напруги, втрати електричної енергії на передачу , з мережі високої напруги в мережу низької напруги і подорожчання цехових трансформаторних підстанцій у випадку завантаження їх реактивною енергією.

Вибір оптимальної потужності низьковольтних батарей конденсаторів (НБК) здійснюють одночасно з вибором цехових трансформаторних підстанцій (див. “Цехові електричні мережі” (“Вибір кількості і потужності цехових трансформаторів з врахуванням компенсації реактивної потужності”)). Розрахункову потужність НБК округляють до найближчого стандартного значення потужності комплектних конденсаторних установок (ККУ). Основні технічні характеристики НБК подані в довідниковій літературі.

Для кожної цехової трансформаторної підстанції розглядають можливість розподілу знайденої потужності НБК в цеховій мережі. Критерієм доцільності такого рішення є зниження приведених затрат, що обумовлене розвантаженням мережі низької напруги від реактивної потужності.

Якщо розподільча мережа виконана тільки кабельним лініями, то ККУ будь-якої потужності рекомендується приєднувати безпосередньо до шин цехової трансформаторної підстанції. При живленні від одного трансформатора двох і більше магістральних шинопроводів до кожного з них приєднують тільки по одній НБК. Загальне розрахункове навантаження розподіляють між шинопроводами пропорційно до їх сумарного навантаження.

Для схем з магістральними шинопроводами ККУ одинарною потужністю до 400 кВАр під’єднують до мережі без додаткового встановлення відключаючого апарату (через встановлення останнього в комплекті ККУ), а при потужності більше 400 кВАр – через відключаючий апарат з виконанням вимог ПУЕ.

При одинарному магістральному шинопроводі передбачають встановлення не більше двох близьких за потужністю ККУ сумарною потужністю .

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 1014;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.