ПРИРОДНЫЕ МАТЕРИАЛЫ И ИЗДЕЛИЯ

 

До мікрохвиль відносять радіохвилі дециметрового, сантиметрового і міліметрового піддіапазонів. Поверхневі хвилі цих піддіапазонів погано дифрагують навколо сферичної поверхні Землі й протяжних нерівностей її рельєфу. Поширюються поверхневі мікрохвилі в межах прямої видимості. Земний ґрунт для мікрохвиль є діелектриком. Тому тип ґрунту не впливає на поширення радіохвиль. На їх поширення суттєво впливають особливості рельєфу, а також штучні протяжні споруди. Вони призводять до відбиття та розсіювання радіохвиль. Ці властивості мікрохвиль застосовують для радіолокації різноманітних фізичних об‘єктів.

На відстанях, які перевершують відстань прямої видимості, мікрохвилі поширюються, в основному, за рахунок тропосферної рефракції й розсіювання на тропосферних неоднорідностях. Якщо стан тропосфери такий, що існують умови, за яких можлива надрефракція, то дециметрові та сантиметрові хвилі поширюються в своєрідному хвилеводі однією зі стінок якого є земна поверхня, а іншою – нижній шар тропосфери. Виникнення тропосферного хвилеводу – епізодичне явище, тому відповідний радіозв‘язок є нестійким і практично не використовується. Але тропосферні хвилеводи необхідно враховувати при оцінюванні електромагнітного оточення з метою виявлення можливих радіозавад.

Для мікрохвиль іоносфера є радіопрозорою тому, що всі її критичні частоти перебувають у декаметровому піддіапазоні. Тому мікрохвилі використовують для радіозв‘язку з космічними об‘єктами та між ними.

Позитивні якості мікрохвиль такі:

- велика частотна ємність піддіапазону;

- можливість створення малогабаритних гостроспрямованих антен;

- незалежність від впливу атмосферних завад;

- стійкість радіозв‘язку.

Недоліками мікрохвиль є:

- залежність умов поширення радіохвиль та якості радіозв‘язку від рельєфу місцевості та її покриття;

- наявність смуг частот, непридатних для практичного використання через загасання радіохвиль у гідрометеоритах та атмосферних газах.

Мікрохвилі використовують для:

- радіорелейного та тропосферного зв‘язку;

- радіозв‘язку з літальними та космічними апаратами.

Таким чином, ми дослідили коло питань стосовно створення, існування та використання радіохвиль. Практичне значення наведеного матеріалу полягає в тому, що за його допомогою можна розв’язувати електродинамічні задачі з метою прогнозування проходження радіохвиль різних довжин в залежності від реальних природних умов.

ПРИРОДНЫЕ МАТЕРИАЛЫ И ИЗДЕЛИЯ

Материалы и изделия из природного камня, применяемые в строительстве и архитектуре, подразделяют в зависимости от геологического происхождения и минералогического состава горных пород, физико-механических показателей, способа изготовления, обработки, декоративных особенностей и назначения. Для изготовления материалов и изделий из природного камня используют изверженные, осадочные и метаморфические горные породы (табл. 1).








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 770;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.