орієнтовне меню дієти № 5а.

перший сніданок................................ сир 30 г

мол. геркулес. каша 230 г

чай 200 г

другий сніданок................................. яблуко печене з цук. 100 г

обід.................................................... суп вегетаріанський 500 г

риба відварена 100 г

кортопляне пюре 150 г

фруктовий кисіль 200 г

полудник............................................. відвар глоду 200 г

сухарі 35 г

вечеря................................................. парові м’ясні котл. 100 г

тушена морква 180 г

на ніч.................................................. кефір 180 г

на весь день........................................ хліб пшеничний 250 г

цукор 30 г

масло вершкове 10 г

 

3. Етіологічне противірусне лікування хворих на вірусний гепатит проводиться у фазі реплікації віруса. Противірусна терапія скорочує терміни реплікативної фази, сприяє переходу в інтегративну фазу, а також попереджує розвиток цирозу печінки.

· інтерферони - це група низькомолекулярних пептидів, які володіють противірусною, протипухлинною та імунорегулюючою активністю. В даний час виділяють два типи інтерферонів, що обумовлено їх різною біологічною роллю, І тип включає α-інтерферон та β-інтерферон, ІІ тип - γ-інтерферон.

ü α-інтерферон володіє переважно противірусним та антипроліферативним ефектом. Продукція α-інтерферону в організмі людини здійснюється макрофагами, В-лімфоцитами, нульовими лімфоцитами;

ü β-інтерферон володіє противірусною активністю. В організмі продукується фібробластами та макрофагами;

ü γ-інтерферон виробляється в організмі Т-лімфоцитами і NK- лімфоцитами та є універсальним ендогенним імуномодулятором.

· індуктори інтерферону. Серед індукторів інтерферону в даний час набули широ-кого розповсюдження інтерлейкіни та циклоферон. Вони є медіаторами та моду-ляторами імунних реакцій.

 

 

4. Імуномодулятори здійснюють стимулюючий та нормалізуючий вплив на імунну систему, посилюють клітинну імунореактивність, усувають дефект імунної сис-теми хворого у відповідь на агресивну дію вірусу гепатиту В, і таким чином, сприяють елімінації вірусу.

 

5. В лікуванні хворих вірусним гепатитом доцільним є застосування метаболічної коферментної терапії, що позитивно впливає на функціональний стан гепатоци-тів. Вона ключає : збалансовані полівітамінні комплекси, гепато- та вазопротек-тори.

6. При тяжкому протіканні вірусного гепатиту з вираженим явищами інтоксикації хворим проводиться детоксикаційна терапія. З цією метою внутрішньовенно крапельно вводять 1-1,5 л 5 % глюкози, 1 л фізіологічного розчину натрію хлориду.

 

 

Лікування курованої хворої

 

1. Суворий, протягом двох тижнів, ліжковий режим з подальшим розширенням.

 

2. Dієта - стіл № 5а.

 

3. Лікування противірусними препаратами.

найбільш часто позитивний та стійкий ефект від застосування циклоферону спостерігається при наявності наступних клінічних та вірусологічних показників :

· наявність жовтушної форми гострого вірусного гепатиту В;

· відсутність супер- та коінфекції вірусами гепатиту D, C, F;

Rp.: Sol. Cyclopheroni 12,5 % - 2 ml

D. t. D. № 10 in amp.

S. вміст ампули вводити внутрішньом’язово один раз на 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 день курсу лікування.

Препарат викликає утворення в організмі людини α-,β- та γ-інтерферонів лейкоцитами, епітеліальними клітинами та здійснює імуномодулюючий вплив.

 

4.

Rp.: Caps. Essentiale, № 50

D. S. вживати всередину по 2 капсули три рази на добу.

5.

Rp.: Sol. Acidi Ascorbinici 5%- 1.0 ml

D. t. D. №20 in ampullis

S. Вводити по1 мл. в/м 2 рази на добу.

6.

Rp.: Sol. Reosorbilacti 200,0 ml.

D.S. Вводити в/в краплинно

7.

Rp.: Sol. Natrii chloridici 0,3-400,0 ml.

D.S. Вводити в/в краплинно

8.

Rp.: Sol. Glucosae 5%-400,0 ml.

D.S. Вводити в/в краплинно

 

 

Щоденник

 

4.03.2008 р., хвора скаржиться на відчуття тяжкості та дискомфорту в надчеревній ділянці; жовтушність шкірних покривів тіла; зміни кольору сечі; загальну слаб-кість, швидку втомлюваність. Загальний стан задовіль-ний. Свідомість ясна. Поведінка адекватна. Положення в ліжку активне. Перкуторно межі серця в нормі, аускультативно діяльність ритмічна, тони чисті, по-мірно приглушені. І тон вислуховується на верхівці серця, ІІ тон в другому міжребер’ї справа та зліва від грудини. При порівняльній перкусії легень над усією їх поверхнеє вислуховується симетричний, ясний легеневий звук, аускультативно над усією поверхнею легень вислуховуєть-ся везикулярне дихання. Живіт овальної форми, симет-ричний. Під час поверхневої пальпації болючості, напру-ження м’язів передньої черевної стінки, розходження прямих м’язів живота або будь-яких інших патологічних утворів не виявлено. Нирки не пальпуються. Сечовипускання 6 разів протягом доби, акт дефекації не порушений.

 

Щоденник

 

7.03.2008 р., хвора скаржиться на відчуття тяжкості та дискомфорту в надчеревній ділянці; жовтушність шкірних покривів тіла; зміни кольору сечі; загальну слаб-кість, швидку втомлюваність. Загальний стан задовіль-ний. Свідомість ясна. Поведінка адекватна. Положення в ліжку активне. Перкуторно межі серця не розширені, аускультативно діяльність ритмічна, тони чисті, по-мірно приглушені. І тон вислуховується на верхівці серця, ІІ тон в другому міжребер’ї справа та зліва від грудини. При порівняльній перкусії легень над усією їх поверхнеє вислуховується симетричний, ясний легеневий звук, аускультативно над усією поверхнею легень вислуховується везикулярне дихання. Живіт овальної форми, симетричний. Під час поверхневої пальпації болючості, напруження м’язів передньої черевної стінки, розходження прямих м’язів живота або будь-яких інших патологічних утворів не виявлено. Нирки не пальпуються. Сечовипускання 5-6 разів протягом доби, акт дефекації не порушений.

 

 

Щоденник

 

27.03.2008 р., хвора скарг не пред’являє. Загальний стан задовільний. Свідомість ясна. Поведінка адекватна. Поло-ження в ліжку активне. Перкуторно межі серця не розширені, аускультативно діяльність ритмічна, тони чисті, помірно приглушені. І тон вислуховується на верхівці серця, ІІ тон в другому міжребер’ї справа та зліва від грудини. При порівняльній перкусії легень над усією їх поверхнеє вислуховується симетричний, ясний легеневий звук, аускультативно над усією поверхнею легень вислуховується везикулярне дихання. Живіт овальної форми, симетричний. Під час поверхневої пальпації болючості, напру-ження м’язів передньої черевної стінки, розходження прямих м’язів живота або будь-яких інших патологічних утворів не виявлено. Нирки не пальпуються. Сечовипускання 4-5 разів протягом доби, акт дефекації не порушений. В задовільному стані хвора готується на виписку до дому.

 

Епікриз

 

Баб’як Ліліана Йосипівна, 1971 року народження,переведена до лікарні в плановому порядку за направленням терапевта 4-ї міської поліклініки зі скаргами на болі в ділянці правого підребер’я, відчуття тяжкості, та дискомфорту в надчеревній ділянці; пожовтіння шкіри обличчя, шиї і склер; зміни кольору сечі (сеча набула кольору пива); підвищення температури тіла до 37,3ºС; зниження апетиту; прогреуючу загальну слабкість; швидку втомлюваність.

За час перебування в стаціонарі хворій було проведено наступні клініко-лабораторні дослідження : загальний аналіз крові, еритроцити 4,1×1012, Нb 120 г/л, лейкоцити 9.3×109, еозинофіли 2%, паличкоядерні 10%, сегментоядерні 54 %, лімфоцити 27 %, моноцити 7 %, ШОЕ 3 мм/год; біохімічний аналіз крові, глюкоза 4,22 мМ/л, білок 60,8 г/л,АЛТ 2,54, білірубін загальний 90 мкМ/л, білірубін прямий 70 мкМ/л, білірубін непрямий 20 мкМ/л,холестерин 6,4 мМ/л., дослідження крові на маркери вірусного гепатиту: НВS Ag +,Anti HBV Ig M +,Anti HCV -,Anti HAV-; коаулограма, загальний аналіз сечі, кількість 190 мл, не прозора, темна, реакція слабо кисла, питома вага 1016, цукор не виявлено, білок не виявлено, еритроцити 0-1, лейкоцити 2-3 в п/з, плоский епітелій 2-3 в п/з, слиз мала кількість, позитивна реакція на уробілін; аналіз калу на яйця глистів - яйця глистів не виявлено; ЕКГ, ритм синусрвий, регулярний. Вольтаж збережений.; ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 3 см. Ехогенність її поверхні знижена, можливо за рахунок набряку. Печінкові протоки та холедох не розширені. Жовчний міхур в скороченому стані, огляду не доступний, виражений набряк. Підшлункова залоза не збільшена, діаметр головки 29 мм, гомогенна. Селезінка не збільшена. Ники в нормі.

Проведена в стаціонарі терапія включала : суворий, протягом двох тижнів, ліж-ковий режим з подальшим розширенням; дієта - стіл № 5а; Cyclopheroni 12,5 % - 2 ml,внутрішньом’язово один раз на 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 день курсу лікування,Essentiale,всередину по 2 капсули три рази на добу, вітамін С в/м, sol. Glucosae 5%-400 ml. в/в краплинно, Sol. Reosorbilacti 200 ml. в/в краплинно, Sol. Natrii Chloridici 0.3- 400 в/в краплинно.

Після проведеного лікування в задовільному стані хвора виписується до дому.

 

Р е к о м е н д о в а н о :

 

1. Дотримуватись раціонального режиму праці та відпочинку.

● виключення алкоголю;

● виключення прийому гепатотоксичних лікарських речовин;

● виключення праці з фізичним та психоемоційним навантаженням та стесам;

● виключення лікарських препаратів, що повільно знешкоджуються печінкою;

● дієта № 5а.

 

2. Дотримуватись режиму та раціональності харчування.

● дієта № 5а.

 

3. Періодично (1 раз в рік) здійснювати УЗД печінки та контролювати в крові рівень:

● АЛТ;

● ЛДГ;

 

4. Essentiale, вживати всередину по 2 капсули три рази на добу протягом 1 міс.

 

5. Спостереження в дільничого лікаря-терапевта.

 

 








Дата добавления: 2014-12-14; просмотров: 848;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.