Акредитивні розрахункові операції. У сучасних умовах однією з основних форм міжнародних розрахунків виступає акредитивна, а акредитив – найбільш універсальний і дієвий інструмент забезпечення

У сучасних умовах однією з основних форм міжнародних розрахунків виступає акредитивна, а акредитив – найбільш універсальний і дієвий інструмент забезпечення платежів.

В акредитивній формі розрахунків беруть участь: авізуючий банк, банк бенефіціара, банк-емітент, виконуючий банк, підтверджуючий банк, рамбурсний банк.

Крім банків, в акредитивній операції беруть участь транспортні, страхові компанії, митні брокери, покупець (імпортер) і бенефіціар (експортер).

В акредитиві має бути чітко зазначено спосіб виконання акредитива (шляхом платежу за пред'явленням або платежу із розстроченням, або акцепту чи негоціації, або мішаного платежу).

Під час здійснення операцій за акредитивами всі сторони мають справу лише з документами (проти яких здійснюватиметься платіж), а не з товарами або іншими видами виконання зобов'язань.

Акредитив за своєю природою є операцією, відокремленою від договору купівлі-продажу, на якому має ґрунтуватись. Тому банки не повинні займатись такими договорами, а тільки слідкувати за дотриманням умов акредитива. Якщо ж ці умови не будуть виконані продавцем, то банк не виплатить йому гроші, хоча умови поставки товару і будуть виконані. Порядок здійснення розрахунків має повністю визначатись інструкцією покупця (наказодавця).

Слід зазначити, що акредитив - це окремий договір від договору купівлі-продажу або іншого контракту, навіть якщо в акредитиві є посилання на них. Умови та порядок проведення розрахунків за акредитивами передбачаються в договорі між бенефіціаром і заявником акредитива.

За операціями з акредитивами всі зацікавлені сторони мають справу лише з документами, а не з товарами, послугами або іншими видами виконання зобов'язань, з якими можуть бути пов'язані ці документи.

Банк-емітент може відкривати такі види акредитивів:

• покритий - акредитив, за яким бронюються кошти платника;

• непокритий - акредитив, оплата за яким гарантується банком-емітентом за рахунок банківського кредиту.








Дата добавления: 2014-12-14; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.