Лекція №1. Значення тракторів і автомобілів в інтенсифікації технологічних процесів сільськогосподарського виробництва.

Значення тракторів і автомобілів в інтенсифікації технологічних процесів сільськогосподарського виробництва.

План.

1. Предмет теоріі, основ розрахунку і аналізу роботи тракторів і автомобілів.

2. Властивості та експлуатаційні якості тракторів і автомобілів.

3. Основні тенденції удосконалення експлуатаційних якостей тракторів і автомобілів.

4. Грунт як середовище, що взаємодіє з рушіями мобільних машин.

1.1. Предмет теоріі, основ розрахунку і аналізу роботи тракторів і автомобілів.

Теорія, основи розрахунку і аналіз роботи тракторів та автомобілів ( теорія тракторів та автомобілів) – це наука про об’єктивні закономірності зміни експлуатаційних якостей, властивостей і показників тракторів та автомобілів, а також методи їх вивчення., визначення, способи виявлення та удосконалення.

Головне завдання теорії тракторі і автомобілів полягає у створенні наукової бази для удосконалення конструкції даних машин, підвищення їх ефективності та інтенсифікації використання з метою збільшення виробництва продовольства, сировини для промисловості і поліпшення соціально - побутових умов людей.

Основними енергетичними засобами, які застосовуються в сільськогосподарському виробництві є трактори і автомобілі. Якщо всі види енергозатрат в рослинництві взяти за 100%, то роботи з підготовки та внесення добрив і хімікаті встановлять 30%; збирання і післязбиральна обробка сільськогосподарських культур – 40...60%; основний і передпосівний обробіток ґрунту – 15... 35%. Трактори також використовуються як транспортні засоби, хоча основний обсяг перевезень добрив, хімікатів, зерна, кормів, запасних частині паливо-мастильних матеріалів виконують автомобілі.

З врахуванням сучасних вимог до ефективності нової техніки продуктивність трактора і автомобіля повинна оцінюватись собівартістю одиниці виконуваних робіт. Цей економічний показник залежить від експлуатаційних якостей, вивченням яких займається теорія тракторів і

 

 

потужності. Допускається робити вимірювання при русі колісного трактора по дорозі з бетонним і асфальтобетонним покриттями, гусеничного — по ґрунтовій дорозі. Завантаження здійснюють динамометричним візком до вказаних меж.

Шум вимірюють на всіх транспортних і робочих передачах. Центр мембрани мікрофону шумовимірювача встановлюють на рівні розміщення органів слуху водія (точні координати мікрофону вказані у стандарті).

Загальний рівень шуму вважається нормальним, якщо він не перевищує 85 дБА. Рівні звукового тиску є нормальними в октавних смугах із середньо геометричними частотами 63 Гц —99 дБ; 125 — 92; 250 — 86; 500 — 83; ЮОО — 80; 2000 — 78; 4000 — 76; 8000 Гц — 7.4 дБ.

Вимірювання вібраційвиконують на подушці сидіння, рульовому колесі або рукоятках важелів повороту в робочому стані трактора, коли проявляється найбільша вібрація. Вібрацію вимірюють на колісних тракторах класів 0,6—2 при транспортній роботі на ґрунтовій дорозі; класу 3 і більше, а також гусеничних тракторах — на оранці стерні злакових культур; на спеціальних тракторах (буряківницьких і бавовницьких) — на культивації основної культури. Для вимірювань застосовують вібрографи, акселерометри або шумоміри з вібродатчиками.

Вібраційні перетворювачі встановлюють на сидіння, в місці обхвату рульового колеса і рукояток важелів повороту так, щоб вимірювальна вісь перетворювача була перпендикулярна до опорної поверхні контакту або збігалася з напрямком дії руки оператора.

 








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1239;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.