Послідовність дій під час виконання процедур. Підготовка ампул і набирання ліків у шприц

Підготовка ампул і набирання ліків у шприц

1. Руки двічі вимийте під проточною водою з милом, висушіть рушником і обробіть 70 % розчином етилового спирту.

2. Уважно прочитайте спочатку етикетку на упаковці, потім — на ампулі, візуально визначте придатність ліків і уточніть дозу та метод уведення.

3. Пилочкою надпиліть звужену частину ампули в такому місці, щоб можна було ввести конус шприца в ампулу.

4. Обробіть шийку ампули стерильним ватним тампоном, зволоженим 70 % розчином етилового спирту.

5. Лівою рукою візьміть ампулу за дно, І і II пальцями правої руки на 1 см вище від місця надпилу і в напрямку від себе відломіть шийку ампули за допомогою стерильного ватного тампона.

6. Відкриту ампулу візьміть біля дна між II і III пальцями лівої руки, правою рукою захватіть шприц, уведіть голку або конус шприца в просвіт ампули, І і IV пальцями лівої руки фіксуйте шприц, нахиляючи ампулу, заповніть шприц розчином, відтягуючи поршень.

7. Якщо розчин набрали за допомогою голки більшого діаметра, то замініть її на стерильну голку відповідного діаметра для ін'єкції. При цьому відпрацьовану голку знімайте за допомогою серединної частини пінцета, а стерильну насадіть за допомогою кінцевої стерильної частини пінцета. Голку на шприц одноразового використання насадіть за допомогою ковпачка.

8. Випустіть повітря зі шприца, але так, щоб ліки не потрапили на зовнішню поверхню голки, оскільки це спричинює різкий пекучий біль при проколюванні шкіри. Перевірте, чи правильно набрано дозу препарату.

9. Заповнений ліками шприц із голкою багаторазового використання покладіть на стерильний лоток і під час доставляння шприца в палату накрийте голку стерильною серветкою або покладіть на стерильний міні-столик.

Підготовка флаконів і набирання ліків у шприц

1. Знезараженими руками візьміть флакон, уважно прочитайте етикетку і візуально визначте придатність ліків.

2. Якщо флакон великих розмірів (ємкістю 250 — 400 мл), то за допомогою знезаражених ножиць зніміть середню частину металевого (алюмінієвого) ковпачка.

3. Якщо флакон малих розмірів (ємкістю 5 — 10 мл), то середню частину металевого ковпачка зніміть за допомогою металевої пилочки.

4. Стерильним ватним тампоном, зволоженим 70 % розчином етилового спирту, обробіть верхню частину флакона (корок і обідок металевого ковпачка).

5. Якщо розчин у флаконі необхідно використати протягом доби, то на етикетці зазначте дату, час розгерметизації флакона і поставте підпис.

6. Якщо флакон містить сухий препарат (антибіотик), то спочатку введіть туди відповідну кількість розчинника.

7. Набирайте ліки з герметичного флакона в шприц за допомогою голки, яку введіть цим самим шприцом або за допомогою стерильної сухої серветки в корок флакона.

8. Після заповнення шприца ліками насадіть на конус за допомогою пінцета або ковпачка стерильну голку.

Щоб запобігти попаданню частинок гуми під час протикання гумового корка флакона, необхідно: ввести голку в гумовий корок під кутом 45 — 60°; перед тим як голка повністю проткне корок, підняти її до кута 90°.

9. Якщо необхідно набрати в шприц ліки із негерметично закритого флакона, то після контролю етикетки зніміть корок рукою і покладіть його стерильною поверхнею догори. Із флакона відлийте кіль-ка мілілітрів розчину (зробіть "стерильну доріжку") і налийте розчин у підставлений циліндр шприца на відстані 10 см, прикривши вихід його конуса стерильною серветкою або насадженою голкою. Після цього введіть поршень у циліндр, а флакон із розчином обережно закрийте стерильним корком.

10. Коли необхідно часто набирати у шприц стерильний розчин із флакона, то введіть довгу "повітряну" голку через знезаражений гумовий корок або стерильну серветку, складену в 4 шари, якою прикрийте горловину флакона. У період, коли розчин не набираєте у шприц, муфту голки прикривайте стерильною серветкою.

Набирати ліки у шприц одноразового використання слід аналогічно набиранню ліків у шприц багаторазового використання. Але перед разгерметизацією шприца необхідно впевнитись у терміні його придатності і герметичності упаковки.

У зв'язку з тим, що до кожного шприца додається тільки одна голка, рекомендується набирати ліки у шприц без голки. Потім випустити повітря, насадити голку з ковпачком, зняти ковпачок, перевірити прохідність голки, але при цьому не виприскувати ліки, щоб вони не потрапили зовні на голку, тому що багато ліків мають подразливу дію на шкірні рецептори і викликають при введенні голки в м'які тканини неприємні болючі відчуття. Закрити голку ковпачком. Доставити шприц у палату на стерильному міні-столику.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1158;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.