ВИКОРИСТАННЯ КОМПРЕСІВ, ПАРАФІНУ

Навчальна мета: уміти накласти зігрівальний компрес; гарячий компрес; гарячий парафін.

Виховна мета: усвідомити важливість запобігання подразненню шкіри при застосуванні компресів.

Початковий обсяг знань: знати механізм дії зігрівального та гарячого компресів; механізм дії гарячого парафіну; показання до використання зігрівального та гарячого компресів; протипоказання до використання зігрівального компресу.

Оснащення:

1) марля;

2) компресний папір;

3) вата;

4) бинт;

5) 30 % розчин етилового спирту;

6) мазь Вишневського;

7) парафін;

8) водяна баня;

9) затискувач;

10) клейонка;

11) тепла вода.

Механізм дії зігрівального компресу. Під дією зігрівального компресу відбувається рівномірне та тривале розширення судин, збільшується приплив лімфи та крові не тільки до шкіри, але й до глибше розташованих тканин і органів, унаслідок чого зменшується застій крові та запальна інфільтрація, а також набряк тканини. Це призводить до купірування спазму непосмугованих м'язів і послаблення або зникнення болю.

Механізм дії гарячого компресу. Під дією гарячого компресу відбувається розширення судин, що сприяє припливу крові не лише до поверхневих тканин, але й до розташованих глибше, а це призводить до усунення спазму м'язів внутрішніх органів, таким чином знижується інтенсивність болю при невралгіях та хронічних запальних процесах.

Механізм дії гарячого парафіну. Гарячий парафін глибоко прогріває шкіру та підлеглі тканини, діє як протизапальний та розсмоктувальний засіб.

Показання до використання зігрівального компресу: запальні процеси гортані, суглобів, плеври, середнього вуха, грудних залоз, інфільтрати після ін'єкцій, забиті місця (через добу після травми), тромбофлебіт.

Показання до використання гарячого компресу: мігрень (головний біль унаслідок спазму судин мозку), кишкова колька, печінкова колька, біль у м'язах, суглобах, колапс, бронхіальна астма.

Протипоказання до використання зігрівального та гарячого компресів: гнійні захворювання шкіри (фурункул, карбункул та ін.), пошкодження шкіри, висока температура тіла, алергійні висипання.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1036;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.