Послідовність дій під час виконання процедур. Накривання стерильного стола в операційній

Накривання стерильного стола в операційній

1. Простежте, щоб перед накриванням стерильного стола санітарка ретельно прибрала операційну, передопераційну, інструментальну.

2. Здійсніть знезараження повітря за допомогою бактерицидних ламп протягом 30 хв.

3. Обробіть поверхню стола двічі 3 % розчином хлораміну з інтервалом 15 хв.

4. Надягніть стерильну маску, здійсніть хірургічне оброблення рук, надягніть стерильний халат, стерильні гумові рукавички, обробіть їх 70 % розчином етилового спирту.

5. Запропонуйте санітарці відкрити бікс із стерильною операційною білизною.

6. Перевірте контроль якості стерилізації за допомогою індикатора.

7. Вийміть стерильне простирадло, розгорніть його так, щоб залишилось 4 шари, і накрийте ним стіл. Якщо стіл великих розмірів, використайте 2 або 4 простирадла з тим розрахунком, щоб вони не лише повністю покривали стіл, але й звисали за його краї на 30 — 40 см.

8. Візьміть стерильну серветку, запропонуйте санітарці відкрити дверцята сухожарової шафи, вийміть з неї сітку з інструментами й перенесіть її на стерильний стіл.

9. Розкладіть інструменти в певному порядку в 3 — 4 ряди. У 1-й ряд покладіть інструменти, що найчастіше використовують: затискувачі, пінцети, голкоутримувачі; у 2-й ряд — ті інструменти, які потрібні саме для цієї операції; у 3-й ряд — інструменти, котрі використовують менше, та дублікати на випадок непередбачених обставин. У лівому куті стола складіть скальпелі, ножиці, шовний матеріал.

Після розкладання інструментів стіл накрийте стерильними простирадлами в два шари, причому краї верхнього шару повинні звисати на 5 — 7 см вище від нижніх.

Накривання інструментального стола

1. Простежте, щоб санітарка двічі продезінфікувала поверхню стола 3 % розчином хлораміну з інтервалом 15 хв.

2. Накрийте інструментальний стіл учетверо складеним простирадлом, верхній шар простирадла відкотіть.

3. На простирадло покладіть стерильну пелюшку або рушник.

4. Розкладіть потрібні інструменти в певному порядку так, щоб до хірурга вони були повернуті ручками.

5. Матеріал для зашивання розмістіть між шарами пелюшки або рушника.

6. Підготуйте потрібну кількість стерильного перев'язувального матеріалу.

7. Інструментальний стіл після оброблення операційного поля та накривання стерильними простирадлами встановіть так, щоб зручно було обслуговувати хірургів під час проведення операції.

Запам'ятайте! Суворе дотримання правил асептики в операційній має дуже велике значення. Інструменти, перев'язувальний матеріал зі стерильного стола беріть тільки стерильним корнцангом.

Матеріал для зашивання розмістіть так, щоб нитки зручно було витягати стерильним пінцетом.

Під час операції стежте за тим, щоб під час протирання інструментів від крові ваші рукавички не торкались їх. Використовуйте для цього стерильні серветки.

ПРИБИРАННЯ КАБІНЕТІВ (ПРОЦЕДУРНОГО, ПЕРЕВ'ЯЗУВАЛЬНОГО, МАНІПУЛЯЦІЙНОГО)

І. Поточне прибирання проводять 3 рази на добу.

1. Перед початком роботи:

а) на висоту панелей протирають стіни, усі предмети, підлогу 3 % розчином хлораміну з 0,5 % розчином мийного засобу за системою двох відер і залишають на 60 хв;

б) змивають оброблені ділянки та предмети проточною водою;

в) кварцують протягом 40 хв;

г) після кварцування кабінет провітрюють.

2. Протягом робочого дня:

а) поверхні робочих столів, обладнання періодично, а в разі забруднення кров'ю або іншими біологічними рідинами негайно 2 рази протирають полотниною, змоченою 3 % розчином хлораміну, з інтервалом 15 хв;

б) кварцують протягом 40 хв;

в) провітрюють.

3. Після закінчення роботи:

а) прибирання проводять так само, як і перед початком роботи;

б) полотнини, які використовують для прибирання, кип'ятять у 2 % розчині натрію гідрокарбонату 15 хв, прополіскують у воді і висушують.

II. Генеральне прибирання проводять 1 раз на тиждень. У кожному відділенні повинен бути графік проведення генерального прибирання. Для генерального прибирання потрібно мати 2 відра для стелі й стін, 2 відра — для підлоги, 2 швабри й полотнини — для підлоги й для стелі. Спочатку миють стелю, стіни, потім — підлогу.

У відрі № 1 знаходиться 0,5 % розчин миючого засобу (50 г порошку "Лотос" на 10 л води). У відрі № 2 — чиста вода, яку замінюють кожні 2 — 3 прополіскування полотнини.

Потім обробляють стелю, стіни, підлогу комплексом 6 % розчину пероксиду водню з 0,5 % розчином мийного засобу (на 1 л 6 % розчину пероксиду водню використовують 5 г порошку "Лотос"). Витримують 1 год. Змивають чистою водою, кварцують протягом 2 год. 1 л дезінфекційного розчину і мийного розчину розрахований на 6 м2.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 3392;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.