Растрові формати

Windows BitMaP (.bmp) –формати файлів растрових зображень, розроблений Microsoft. Використовується в основному Windows на комп’ютерах з процесорами Intel та сумісними з ними. Підтримується багатьма аплікаціями. Підтримує 256 кольорів, 16 – розрядні (RGB555) та 24 – розрядні кольори. Розмір зображення не обмежений. Підтримується метод стиснення RLE (Run-Length Encoding – метод стиснення файлів, при якому послідовна версія однакових елементів замінюється на два символи: елемент та число його повторів), що є методом стиснення без втрат. В результаті отримуються файли великих розмірів. Це зручний формат для обміну даними між різними аплікаціями Windows, але застосовувати його в мультимедіа аплікаціях не рекомендується.

Растрові формати відрізняються між собою колірними моделями, методами стиснення (ущільнення), порядком розташування байтів та бітів, максимально допустимим розміром зображення, шарами різних типів, наявністю каналу прозорості (Alpha – каналу), можливістю здійснювати анімацію, можливістю прогресивного методу відтворення тощо.

Як було зазначено, одним із недоліків растрових зображень є великий їхній об’єм, і запис пов'язаний із великими витратами пам’яті. Щоб зменшити вплив вказаного недоліку використовують стиснення інформації.








Дата добавления: 2014-12-08; просмотров: 886;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.