Вплив українців Петрограду на революційні події 1917 року.

Але вже перші після лютневі (1917 р.) тижні продемонстрували прагнення українського народу до свободи. 12 березня в Пе­трограді відбулася демонстрація українців, яка справила великий вплив на російську громадськість. «Українське питання є тепер одним з найважливіших питань, що стоять перед російською демократією», - констатувала 16 березня 1917 р. столична кадетська газета «Речь». Грандіозна націо­нальна демонстрація, в якій взяли участь до 100 тис. солда­тів, робітників, службовців, представників студентства й учнівської молоді, відбулася 19 березня у Києві. Над колона­ми демонстрантів майоріли сотні блакитно-жовтих націона­льних прапорів. Маніфестація закінчилася мітингом на Софійському майдані. Мітинг освятили представники пра­вославного духовенства. Нічого подібного Київ ще не бачив. Багатотисячні українські маніфестації відбулися в Катери­нославі, Одесі, Харкові, Полтаві, Чернігові й багатьох інших великих містах України. На транспарантах, які несли учас­ники демонстрацій, переважали гасла з вимогою автономії України: «Автономію Україні!», «Хай живе федеративна рес­публіка!», «Вільна Україна у вільній Росії!». Разом з тим луна­ли рішучіші гасла, які вимагали самостійної України: «Хай живе самостійна Україна!», «Самостійна Україна з гетьма­ном на чолі!».

Масовий характер національно-визвольного руху, участь у ньому різних соціальних верств, об'єднаних прагненням по­збутись імперської залежності, відновити українську держав­ність, утвердити демократичний лад, свідчили про його переростання в національно-демократичну революцію.

 

 








Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 1125;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.