Тест-опитування № 2

1. Назву «Саргасове море» обумовлено масовим розвитком на поверхні його акваторії червоних водоростей роду Sargassum, у слоєвищах яких багато повітряних вакуоль, які є адапційним пристосуванням до життя у поверхневих горизонтах моря.

2. Згідно теорії Гензена, океанічний планктон у горизонтальній площині розміщується рівномірно, а Геккель вважав навпаки – у Світовому океані планктон характеризується гетерогенною структурою.

3. У просторовому розподілі якісного та кількісного складу планктону Світового океану виділяються декілька типів, зокрема: шельфовий, неретичний, дальнонеретичний та океанічний.

4. Аналізуючи часову динаміку вегетації планктону арктичних морів Богоров виділив чотири сезони: біологічну весну, літо, осінь, зиму.

5. Виходячи з ярусності вертикального розподілу фітопланктону за його якісним складом, кількісним розвитком, як узагальнюючою назвою фітопланктону ІІІ-го і IV-го ярусу можна застосувати наступний вираз – «водна товща, яка є пасовищем планктичних (фітопланктофагів) тварин».

6. У фітопланктоні арктичної та антарктичної зони Світового океану домінуючим відділом водоростей є Bacillariophyta, а в помірних зонах спостерігається олігодомінантний комплекс, який формується Bacillariophyta і Dinophyta.

7. Чи вірним є твердження: чим більше виловлюють на морському шельфі (наприклад, Канади) омарів, тим менше на цих біотопах вегетує водоростей роду Laminaria?

8. З діатомових водоростей (відділ Bacillariophyta) у фітопланктоні Світового океану найбільш поширеним є рід Chaetocerus.

9. Червоне забарвлення льодовиків Арктики чи льоду Карського моря обумовлене масовим розвитком вольвоксової водорості роду Chlamydomonas, а «буре цвітіння» льоду в Антарктиці – масовим розвитком діатомових водоростей.

10. У внутрішніх морях (особливо їхніх солонуватоводних ділянках) у діатомовому планктоні домінують водорості родів Amphora, Navicula, Nitzschia, Pinularia, Cymbella, а у бентосі – Sceletonema, Thassiosira, Coscinodiscus, Asterionella.








Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 1105;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.