Очистка вод при СГД.

 

Освітлення стічних вод відстоюванням. Цей спосіб знайшов застосування і при СГД твердих корисних копалин. Відбувається відстоювання стоків в спеціально споруджених водоймах - відстійниках. Цей спосіб простий у технічному підношенні та достатньо економічний.

При оборотному водопостачанню відстійники служать для часткового освітлення води. Характер руху води, що освітлюють, визначає тип відстійника: горизонтальний, вертикальний, радіальний.

Широке розповсюдження отримали горизонтальні відстійники, які характеризуються високою продуктивністю (до 50тис. куб. м/добу і більше) та простотою експлуатації.

Розміри горизонтального відстійника залежать в основному від об’єму вод, які поступають, та розміру часток, які повинні осаджуватися.

Стічні води у відстійнику переміщуються від входу до зливу, забираючи з собою і тверді частки. При визначеній швидкості руху потоку починається випадання твердих часток. При крупності часток від 1 до 0,0009мм, випадання цих часток починається при швидкості руху потоку від 1,2 до 0,0015м/с. Осадження часток та рух їх у зваженому стані залежить від властивостей часток та гідравлічних характеристик потоку.

Найбільш загальною характеристикою часток являється швидкість падіння часток у спокійній воді. На рис.2 показана залежність розміру часток du від гідравлічної крупності Umax.

Відстань між входом стоків у відстійник і зливом повинно бути таким, щоб забезпечувалася необхідна ступінь освітлення. Для визначення цієї відстані необхідно знати закономірності руху промстоків у відстійнику.

Обмежений фронт входу промстоків обумовлює спочатку розтікання рідини з розширенням потоку в плані та по глибині. Потім при підході к зливу відбувається звуження потоку із створенням на межах потоку водоворотних зон (рис.1).

 

 

 

Основним показником осаджуючої здатності відстійника є об'єм активної зони, під яким розуміється об'єм фіктивного відстійника з паралельно струминним рухом води і осаджуючою швидкістю, відповідною природному об'єму.

Об'єм активної зони відстійника можна збільшити підбором раціонального контуру відстійника, улаштуванням струменерозподільчих споруд у місці входу промстоків у відстійник та підбором раціонального зливу відстояної води.

Існує таке поняття, як якість площадки під відстійник. Якість площадки характеризується схилом поверхні по лінії найбільшого падіння рельєф місцевості поперек подовжньої осі споруди, що обгороджує. Добрі умови для розміщення відстійника визначаються схилом площадки і менше 0,01 (і=0.15-0,20).

Основа (дно) відстійника повинно бути складено суглинками або глинами, що забезпечує меншу фільтрацію.

Від розміру відстійника залежить тривалість відстоювання, корисний об'єм споруд і в цілому ефективність роботи відстійника.

 

 








Дата добавления: 2014-12-27; просмотров: 546;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.