Вимоги до конструкції ствола

Ствол є основною частиною артилерійської гармати. Це труба з точно і чисто обробленим каналом. У каналі ствола під час пострілу відбувається запалювання і швидке згоряння порохового заряду, яке супроводжується переходом хімічної енергії пороху у теплову, а потім у кінетичну енергію руху системи:

Отже, ствольна труба - це, по суті, робочий циліндр двигуна, в якому снаряд під тиском порохових газів отримує кінетичну енергію і визначену швидкість поступального руху.

Крім того, ствол забезпечує кидання снаряда у певному напрямку. Для забезпечення стійкості снаряда на польоті ствол виготовляється з гвинтовими нарізами, які завдяки ведучому паску снаряда надають йому обертальний рух. Якщо ствол виготовляється гладким (без нарізів), то сам снаряд має спеціальні стабілізуючі пристрої. Таким чином, ствол призначений для:

- спрямування польоту снаряда;

- надання снаряду необхідної початкової швидкості (в залежності від бойового заряду);

- надання снаряду обертального руху, необхідного для стійкості снаряда у польоті.

Функція нарізного ствола - надання снаряду обертального руху не потрібна, якщо використовуються снаряди з обертовим ведучим паском і стабілізатором, який розкривається після вильоту снаряда з каналу ствола.

Гладкостінні стволи гармат і мінометів виконують дві функції:

- надання снаряду (міні) необхідного напрямку руху;

- надання йому певної початкової швидкості.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 964;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.