Врангелівщин та її розгром

Режим на чолі з генералом Врангелем, встановлений в Криму і на Пд. України в квітні - листопаді 1920 р.

Склався після провалу наступу на Москву військ генерала А. Денікіна та кризи його режиму на Пд. Росії. Залишки білогвардійців відкотилися до Криму, де 4 квітня 1920 головне командування ними було передано генерал-лейтенантові барону П. Врангелю.

Новий головком підхопив гасло відновлення єдиної і неділимої Росії. Він спочатку створив у Севастополі Раду при головнокомандувачі, а 16 серпня 1920 сформував з монархістів, октябристів і кадетів т. з. уряд Півдня Росії на чолі з О. Кривошеїним, який ще за Гетьманату прибув до Києва і заснував там раду держ. об'єднання Росії.Реставрація імперії у вигляді федерації була осн. метою новоств. уряду.

Одним з його головних нормативних актів став «Закон про землю», який передбачав передачу селянам маєтків розміром понад 600 десятин землі, однак з викупом за 5-кратною вартістю річного врожаю і виплатою викупу впродовж 25 років. Робітникам врангелівці обіцяли захист від зловживань підприємців.

Як і ін. рос. політ, та військ, сили, «уряд Півдня Росії» грабував укр. народ: від продовольства і флоту, майна до істор. і культур, цінностей.

Врангель і Кривошеїн прагнули відновити створені ще Тимчасовим урядом волосні думи, волосні управи. Але реальними правителями на місцях виявилися білогвардійська контррозвідка, каральні експедиції.

Улітку 1920 р., коли Південно-Західний фронт основними своїми силами вів наступ проти польських військ на заході, не при­пинялися бої і на півдні, з білогвардійцями. У час розгрому армій Денікіна до Криму відступила невелика (до 5 тис. чол.) група генерала Слащова. Радянське головне командування недооцінило небезпеки й не кинуло своєчасно достатніх сил для розгрому цієї групи.

4 квітня 1920 р. у Севастополі на нараді старших начальників замість Денікіна, який пішов у відставку, головнокомандуючим білогвардійськими військами був обраний генерал-лейтенант П.Врангель.

У ніч на 7 серпня радянські війська почали наступ проти Врангеля. Частини правобережної групи – 15-а, 52-а і Латиська дивізії – у районі Олешки з боями переправились через Дніпро і 7 серпня зайняли Олешки, Каховку й інші населені пункти. Відчайдушні спроби врангелівців ліквідувати плацдарм були марними. Зазнали краху й були розгромлені десанти Врангеля на Дону й Кубані (серпень 1920 р.).

На зайнятій білогвардійцями території розгорнулася підпільно-партизанська боротьба. Нею керували військово-революційні комітети, які діяли в Сімферополі, Севастополі, Феодосії, Євпаторії та в інших містах. Керував більшовицьким підпіллям і партизанським рухом Закордонний відділ ЦК КП(б)У через свій Кримський підвідділ. Для взяття Криму до настання зими війська кримської ділянки фронту поповнювалися, унаслідок чого уже в середині вересня вони налічували 45 тис. бійців. Врангелівців було 44 тис. чол., але вони мали перевагу в кінноті і у них були танки. 21 вересня Реввійськрада Республіки видала наказ про створення Південного фронту.

Командуючим Південним фронтом було призначено М.Фрунзе. Проти Врангеля виступив і Махно. На початку жовтня 1920 р. у Старобільську була підписана угода між представниками радянського уряду та командуванням Махна, за якою Махно обіцяв припинити збройну боротьбу проти радянської влади, а його загони переходили в оперативне підпорядкування командування Червоної Армії і виступали на боротьбу проти армії Врангеля. Коли радянські війська готувалися до вирішальної битви, Врангель не залишав думки про прорив у Донбас, вихід на Правобережну Україну. З цією метою 14 вересня 1920 р. він почав наступ, завдавши серйозних ударів 13-й армії. 19 вересня врангелівці захопили Олександрівськ (Запоріжжя), 22-го - Синельникове, 28-го - станцію Волноваху і 29-го - Маріуполь. Але на початку жовтня білогвардійці були спинені, і загрозу Донбасу ліквідовано.

Залишки врангелівців через Чонгарський перешийок відійшли в Крим. Перед радянськими військами постало завдання - прорвати перекопсько-чонгарські укріплення, створені під керівництвом французьких та англійських інженерів.

Врангель мав 25-28 тис. багнетів і шабель, частини Південного фронту налічували понад 100 тис. бійців. На ранок 8 листопада вдалося вибити білогвардійців з Литовського півострова. У ніч на 11 листопада перейшли в наступ війська 4-ї армії на Чонгарському перешийку, укріплення якого були подолані на ранок. Разом з військами 6-ї і 4-ї армій у прорив були введені 1-а і 2-а Кінні армії. Почалося швидке просування вглиб Криму. 13 листопада червоні війська зайняли Сімферополь, 15-го - Севастополь і Феодосію, 16 листопада – Керч.

Після приходу радянських військ у Крим почався жахливий червоний терор. За роки революції і громадянської війни у Криму зібралося багато біженців - представників заможних класів, інте­лігенції, офіцерів з усієї Росії, значна частина з них не змогли виїхати за кордон. Розстрілювали офіцерів, солдатів, лікарів, священиків, журналістів, учителів… Різні джерела подають число жертв червоного терору від 40 до 150 тис. Недарма Крим називався “Всеросійським цвинтарем”.

 








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 806;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.