Бюджетно-податкова політика

В умовах низької мобільності капіталу основний вплив на стан платіжного балансу надає зміна поточного рахунку. Тому в цілому платіжний баланс зводиться з негативним сальдо. Цьому стану економіки відповідає точка В, що лежить правіше (нижче) графіка ВР. При зміні курсу, як тільки починає формуватися дефіцит платіжного балансу, автоматично відбувається зниження вартості національної валюти. Падіння курсу валюти стимулює збільшення чистого експорту, що призводить до подальшого зростання сукупного попиту і скорочення дефіциту платіжного балансу, а це зрушує вправо як криву IS, так і криву ВР доположенія IS, і ВР відповідно.

Курс національної валюти буде знижуватися до тих пір, поки буде існувати негативне сальдо платіжного балансу. Це означає, що і крива ВР буде зрушуватися вправо до тих пір, поки точка внутрішньої рівноваги економіки буде знаходитися праворуч (знизу) від неї. Оскільки, як нам відомо, при екзогенній зміні чистого експорту крива ВР зсувається в більшою мірою, ніж крива IS, тому в кінцевому підсумку крива ВР "наздожене" перетин кривих IS і LM і всі три криві перетнуться в одній точці - точці С. Тільки тут сальдо платіжного балансу буде дорівнювати нулю, що і повинно бути при плаваючому курсі.

У цілому ми бачимо, що при плаваючому валютному курсі стимулююча бюджетно-податкова політика посилюється ефектом знецінення національної валюти, що призводить до більшого підвищення доходу, ніж при фіксованому курсі.








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 1070;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.