Паритет купівельної спроможності

 

Основним поняттям, створеним для пояснення валютних курсів, є паритет купівельної спроможності, ПКС (PurchasingPowerParity - PPP)t для формулювання якого зазвичай використовують так званий закон єдиної ціни - ціна товару в одній країні має дорівнювати ціні товару в іншій, а оскільки ці ціни виражаються в різних валютах, то співвідношення цін і визначає курс обміну однієї валюти на іншу. Цей закон стверджує, що товари, які є об'єктами міжнародної торгівлі, не можуть продаватися на різних ринках за різними цінами, тому що таке становище активізувало б діяльність спекулянтів, що в кінцевому підсумку привело б до вирівнювання цін. Тобто у довгостроковому періоді ціни на товари, призначені для міжнародного обміну, обчислені в одній і тій самій валюті та очищені від податків і тарифів, повинні бути однаковими. Відповідно до концепції ПКС у довгостроковому періоді реальний валютний курс має залишатися незмінним.

Однак між законом єдиної ціни і ПКС спостерігаються розходження. Закон єдиної ціни є прийнятним для одного товару, тоді як ПКС ґрунтується на загальному рівні цін, тобто на рівні цін товарів, що входять у споживчий кошик.

Закон ПКС:В довгостроковому періоді ціни на товари, що є об’єктами між нар торгівлі перераховані в одну валюту і очищені від податків і митних тарифів мають бути однаковими.
ПКС- рівність купівельної спроможності різних валют при незмінному рівні цін в кожній країн.
КС нац валюти залежить від рівня її внутр цін.
Якщо внутр ціни ↑ → КС нац валюти ↓ , що призведе до пропорційного знецінення її валютного курсу.

 








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 928;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.