Відтворення населення і його хар-ки.

Демографічними факторами формування трудових ресурсів регіону є інтенсивність відтворення населення, що залежить від рівня народжуваності, оскільки чим вищий цей рівень, тим шви­дше зростають трудові ресурси, а також від міграційних проце­сів, тобто залежно від співвідношення кількості приїжджаючих і від'їжджаючих збільшуються або зменшуються трудові ресурси. Розрізняють екстенсивний та інтенсивнийтипи відтворення робочої сили. Екстенсивне відтворенняозначає збільшення чисельності трудових ресурсів в окремих регіонах та в країні загалом без змі­ни їхніх якісних характеристик. Інтенсивне відтвореннятрудових ресурсів пов"язане зі змі­ною їхньої якості. Це — зростання освітнього рівня працівників, їхньої кваліфікації, фізичних і розумових здібностей тощо. Екс­тенсивний та інтенсивний типи відтворення взаємно доповнюють один одного. Режими відтворення: розширене — перевищен­ня кількості народжень над числом смертей на 1000 осіб насе­лення; просте відтворення— кількість народжених дорівняє числу смертей на 1000 осіб населення; звужене відтворення — абсолютне зменшення приросту — депопуляція. Види: прир, соц, ек,міграц. Процес відтворення трудових ресурсів поділ. на окремі фази, а саме:

Фаза формуванняхарактеризується:+ природним відтворенням, тобто народженням людей, та досягненням ними працездатного віку;+ відновленням здатності до праці в існуючих працівників для цього їм необхідні продукти харчування, одяг, житло, а також вся інфраструктура сучасного існування людини (транспорт, 'язок тощо);+ одержання людьми освіти, спеціальності й певної трудової кваліфікації. Фаза розподілу й перерозподілутрудових ресурсів характеризується розподілом їх за видами робіт, родом діяльності, а також в організаціях, підприємствах, районах, регіонах країни. Розподілом трудових ресурсів здійснюється також відповідно до статі, віку, рівня освіти і здоров'я. Перерозподіл робочої сили здійснюється у вигляді її руху відповідно до попиту і пропозиції на ринку праці. Фаза використання полягає у використанні економічно активного населення на підприємствах, в організаціях і в економіці загалом. На цій фазі основна проблема полягає в забезпеченні зайнятості населення і в ефективному використанні працівників.








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 673;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.