Загальна характеристика радіорелейного і тропосферного зв'язку

Радіорелейний зв’язок – є частний вид радіозв'язку. Він здійснюється в діапазоні УКХ за допомогою ряду приймально-передавальних радіорелейних станцій, розташованих на місцевості таким чином, щоб між сусідніми станціями забезпечувався стійкий зв'я­зок. 3 усіх приймально-передавальних радіорелейних станцій лише дві кінцеві. Останні станції знаходяться на проміжних пунктах, приблизно на однакових відстанях одна від другої, забезпечуючи ретрансляцію сигналів в обох напрямках зв'язку і називаються ретрансляційними.

Радіорелейний зв’язок – це один із способів здійснення дальнього багатоканального, дуплексного зв'язку в діапазоні УКХ.

Відстань між сусідніми радіорелейними станціями залежить від типу радіохвиль, які використовуються для зв’язку, пара­метрів приймально-передавальних станцій і рельєфу місцевості. Засоби радіорелейного зв'язку дозволяють здійснити багатока­нальний дуплексний телефонний і телеграфний зв’язок, практич­но незалежний від пори року і доби, від стану погоди, атмос­ферних і промислових перешкод, У військах знаходять викорис­тання радіорелейні станції типу Р-409 (Р-419), Р-405 (Р-415), Р-404 (Р-414).

У військовій практиці під радіорелейним зв’язком розуміють радіозв’язок з ретрансляцією сигналів при умові розповсюдження радіохвиль на інтервалах в межах геомет­ричної видимості.

Під тропосферним зв’язком розуміють УКХ радіозв’язок за межами прямої видимості з використанням явища дальнього тропосферного розсіювання або розповсюдження.

Тропосфера – це електрично нейтральне середовище, при­земний шар якого насичений водяними парами.

Тропосферний зв’язок може бути в любому районі. В при­морських районах випарювання більше і дальнє тропосферне роз­сіювання буде проявлятися активніше.

У випадку, коли тропосферні станції розташовуються в межах геометричної видимості не треба шукати зони перевипромінювання Необхідно антени направити одна на одну.

Засоби радіорелейного та тропосферного зв’язку забезпечують побудову:

1 – ліній прямого багатоканального радіозв’язку між пунктами управління (ПУ) з інтервалом до 150 км (Тр.З), до 40км (РРЗ);

2 – вісевих і рокадних ліній в опорні мережі зв’язку (ТР.З з ОК і вище);

3 – ліній прив’язки (ТР.З з АК і вище).

Радіорелейні і тропосферні засоби зв’язку застосовуються для забезпечення зв’язку з старшим штабом (командиром), з під­леглими і взаємодіючими військами та між пунктами управління в оперативно- тактичній, оперативній та стратегічній ланках управління. В тактичній ланці управління радіорелейний та тропосферний зв’язок використовується для забезпечення управління військами починаючи з з’єднання (бригади). Радіорелейні засоби в бригаді використовуються для забезпечення зв’язку між пуннктами управління бригади, із взаємодіючими з’єднаннями та з пунктами управління старшого командира (штабу). Тропосферні засоби використовуються в бригаді тільки для побудови ліній прямого зв’язку між КП (ЗКП) бригади та КП (ЗКП) АК. В підрозділах (відділення, взвод, рота, батальйон) тропосферні та радіорелейні засоби не використовуються.

Завдяки своїм перевагам радіорелейний і тропосферний зв’язок знаходить все більш широке застосування при забезпе­ченні управління військами.

До їх переваг слід віднести:

– порівняно висока якість каналів,

–можливість злиття радіорелейних і тропосферних каналів з іншими каналами зв’язку,

– можливість організації радіорелейних вставок в повітряні і кабельні лінії зв’язку,

–багатоканальність при дуплексному характері телефонних і телеграфних каналів,

– висока завадозахищеність,

–відносно висока швидкість побудови РР і тро­посферних ліній,

– можливість організації зв’язку через непрохідні ділянки місцевості.

Недоліками радіорелейного і тропосферного зв’язку є:

– залежність радіорелейного зв’язку від рельєфу місцевості, що викликає необхідність дуже дбайливого вибору трас ліній ра­діорелейного зв’язку,

– можливість перехоплення передач противником та утворення перешкод,

– малу дальність або неможливість роботи станцій під час руху,

– громіздкість антенних пристроїв,

– необхідність застосування ретрансляційних станцій для збільшення дальності зв’язку.

Для забезпечення і встановлення зв’язку радіорелейними і тропосферними засобами призначаються частоти, позивні і ключі до документів. Застосування довільних даних для роботи радіорелейного зв'язку ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 2506;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.