Примітка: Мікрохвильове теж відносять до радіочастотного!

Спектр електромагнітних випромінювань: гамма випромінювання, рентгенівське та ультрафіолетове випромінювання, видиме світло, інфрачервоне випромінювання, радіовипромінювання, мікропульсації магнітного і електричних полів

 

Простір, що оточує людину, заповнений різними електромагнітними полями, джерела яких, залежно від їх походження, можна розділити на дві групи: природні та штучні.

До природних джерел належать: електромагнітне поле Землі, яке в тому числі включає геопатогенні зони; космічні джерела радіохвиль (сонячні спалахи, магнітні бурі, випромінювання зірок тощо); процеси, які відбуваються в атмосфері Землі (блискавки, зміни в іоносфері). Джерела електромагнітних випромінювань природного походження ми розглянемо на практичному занятті.

До штучних джерел належать пристрої, які спеціально створені для випромінювання електромагнітної енергії (радіо і телевізійні станції, радіолокаційні установки, системи радіозв’язку, фізіотерапевтичні прилади та ін.), а також пристрої, що безпосередньо не призначені для випромінювання електромагнітної енергії в простір (лінії електропередач і трансформаторні підстанції, побутова і промислова техніка, оргтехніка тощо).

Таким чином, спектр частот електромагнітних полів, що оточують людину, охоплює діапазон від 50 Гц і менше до 3•1026 Гц.

Электромагнитные волны характеризуются длиной волны λ. Источник, генерирующий излучение, то есть создающий электромагнитные колебания, характеризуется частотой f.

Розглянемо як розподіляється електромагнітний спектр частот.

Рис. 1 – Спектр електромагнітних випромінювань

 

На рисунку 1 не вказано діапазон гама-випромінювань (3/1019–3*1021 Гц).

Іонізуюче випромінювання було розглянуто у відповідному розділі з Охорони праці на Цивільного захисту.

Видиме світло теж було більш детально розглянуто у курсі Охорони праці. У нашому курсі ми розглянемо більш детально на одному з занять рентгенівське, ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання.

Але більший час будимо розглядати радіочастотний діапазон.

Примітка: Мікрохвильове теж відносять до радіочастотного!









Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 388;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.