Відбійка руди шпурами

 

У крутоспадних покладах потужністю до 3-4 м руду, як правило, відбивають суцільним або стелеуступним забоями за допомогою горизонтальних, вертикальних або похилих шпурів, які вибурюють переносними і телескопними перфораторами.

Відбійка вертикальними шпурами у порівнянні з горизонтальними при інших однакових умовах дає можливість збільшити продуктивність праці і зменшити затрати на відбійку. Але внаслідок неминучого порушення масиву покрівлі та утворення заколів при вибухах вертикальні шпури можна застосувати тільки при досить високій міцності та стійкості рудного масиву.

Шпури у вибоях розташовують в залежності від потужності покладу, напрямку основної системи тріщинуватості та кліважу, вибурюючи шпури за можливістю перпендикулярно до напрямку тріщинуватості.

У покладах горизонтального або пологоспадного залягання потужністю до 8-10 м руду відбивають суцільним або підошвоуступним забоєм рядами шпурів, розташовуючи їх по квадратній або прямокутній сітці. Шпури довжиною до 3-4 м вибурюють за допомогою самохідних бурових установок.

Таким чином при відбійці руди шпурами застосовують забої наступної форми:

1. Стелеуступним забоєм, рис. 7.9. Відбійка руди виконується горизонтальними, вертикальними або похилими висхідними шпурами.

Переваги:

– наявність додаткової поверхні оголення, що сприяє кращим показникам відбійки.

Недоліки:

– необхідність влаштування спеціальних полків для установки перфораторів або буріння з замагазинованої руди;

Рис. 7.9. Шпурова відбійка руди стелеуступним забоєм: 1 – горизонтальні шпури; 2 – вертикальні шпури; 3 – похилі шпури; 4 – поклад; 5 – переносний (ручний) перфоратор; 6 – бурова каретка

– велика кількість перестановок полків або переміщень бурильника і устаткування при бурінні різних уступів.

 

2. Підошвоуступним забоєм (рис. 7.10). Відбійка руди виконується горизонтальними, вертикальними або похилими нисхідними шпурами.

Переваги:

– наявність додаткової оголеної поверхні;

– буріння шпурів здійснюється з уступів.

Рис. 7.10. Шпурова відбійка руди підошвоуступним забоєм: 1 – горизонтальні шпури; 2 – вертикальні шпури; 3 – похилі шпури; 4 – поклад; 5 – переносний (ручний) перфоратор

 

Недоліки:

– доставка руди з уступів вручну лопатами;

– при скреперній доставці руди забій перетворюється на безформний укіс;

– необхідність переміщення бурильника і обладнання з уступу на уступ.

 

3. Суцільним вертикальним або горизонтальним забоєм, рис. 7.11. Ця відбійка є найбільш ефективна і поширена.

Переваги:

– переміщення бурильника та обладнання в одній площині;

– можливість застосування самохідних бурових установок.

 

Рис. 7.11. Шпурова відбійка руди суцільним забоєм: 1 – поклад;
2 – горизонтальні шпури; 3 – бурова каретка; 4 – переносний (ручний) перфоратор

 

Недоліки:

– відсутність додаткової оголеної поверхні.

При м’яких рудах для буріння горизонтальних і слабопохилих шпурів застосовують переносні перфоратори з пневмопідтримуючою колонкою, для буріння вертикальних і крутопохилих шпурів застосовують телескопні перфоратори.

У покладах середньої і вищесередньої потужності при міцних рудах застосовують самохідні бурові установки з потужними колонковими перфораторами. Застосовуються як пневматичні, так і гідравлічні перфоратори. У порівнянні з пневматичними перфораторами гідравлічні забезпечують збільшення в 1,5-2 рази швидкості буріння, меншій (на 50-60%) витрати енергії, менший рівень шуму. До недоліків слід віднести більш високу вартість обладнання, необхідність більш кваліфікованого обслуговування.

Заряджання шпурів здійснюється головним чином гранульованими ВР, при яких заряджання повністю механізовано. Набагато рідше використовують патроновані ВР.

 








Дата добавления: 2017-02-04; просмотров: 1144;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.