ПОНЯТТЯ ПРО РОЗРЯД ВИСОТИ, ПОРЯДОК ЙОГО ВИЗНАЧЕННЯ ТА ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ.

 

Розряд висоти - це умовне співвідношення середнього діаметра та середньої висоти деревостану.

Для визначення розряду висоти, після проведення переліку дерев необхідно заміряти висоти дерев:

1) для переважаючої деревної породи, а також порід із часткою три і більше одиниці у формулі складу деревостану вимірюються висоти дев’яти дерев - по три дерева (модельні дерева) із трьох ступеней товщини, що мають найбільшу кількість дерев основного ярусу. Наприклад: якщо склад насадження 7Сз3Бп, то буде заміряно висоти 9 дерев сосни, і 9 берези, разом 18 дерев.

2) якщо ж доля участі якої-небудь породи буде менше 3-х одиниць у формулі складу деревостану, то вимірюються висоти лише трьох дерев із ступені товщини, що має найбільшу кількість дерев. Наприклад: якщо ж склад насадження буде 8Сз2Бп то буде загалом заміряно 12 дерев - 9 дерев сосни, і 3 дерева берези

Рис. 1 Приклад надпису на щоці
Модельні дерева, із відповідних ступеней товщини, для обміру вибираються рівномірно на усій площі ділянки лісу, крім нахилених дерев (кут нахилу від вертикальної осі більш як 300) і нумеруються. На висоті 1,5 м робиться щока (без пошкодження камбію) і напис (див. рис.1), де вказується: у чисельнику - порядковий номер модельного дерева (для кожної деревної породи окремо), у знаменнику - таксаційний діаметр (з точністю до 0,1 см) та його висота (з точністю 0,5 м). Напис виконують чорною олійною фарбою картографічним шрифтом (рис. В.3 додатку В ДСТУ 3534-97). Результати обміру заносять у польову перелікову відомість.

На основі обмірів висот модельних дерев, обчислюють середньоарифметичні висоти дерев у кожній ступені товщини, За допомогою таблиць розрядів висот визначають розряд висоти (знаходяться у сортиментних таблицях) для кожної із вибраних ступенів товщини. Загальний розряд висоти по породі встановлюється, як середньоарифметичний із розрядів за ступенями товщини. Наприклад, якщо дві ступені мають 2-й розряд, а одна ступінь – 1-й , то загальний розряд буде 2-й.

Приклад розрахунку розряду висоти. Після проведення переліку, ми виявили, що у нас є три ступені, де є найбільша кількість дерев - 20, 24 та 28. Розрахунок проводиться за формою, наведеною у табл. 1.

Якщо у всіх трьох ступенях товщини буде різний розряд (табл. 2), то загальний розряд визначають середньозваженим способом – для цього цифру розряду множать на кількість дерев у відповідній ступені і суму добутків ділять на загальну кількість дерев у всіх трьох ступенях товщини. Показник І розряду приймається за 1, а показник ІІ розряду за 2, ІІІ розряду за 3, IV розряду за 4, V розряду за 5, Vа розряду за 6, Vb розряду за 7, Іа розряду за 0 і Іb розряду за -1.

Припустимо, що у 20-й ступені наявно 60 дерев, у 24-й -90, а у 28-й 45. Тоді загальний розряд буде:

 

Таблиця 1 Відомість модельних дерев та загального розряду висоти
Параметри модельних дерев: Розряд висоти:
№№ п/п деревна порода таксаційний діаметр, см висота, м Середньоарифметична висота ступені товщини загальний
Дуб 21,5 21,3 ІІ ІІ
Дуб 20,0
Дуб 22,5
Дуб 20,5 21,0 ІІІ
Дуб 21,0
Дуб 21,5
Дуб 21,5 24,5 ІІ
Дуб 22,5
Дуб 20,5

 

Таблиця 2 Відомість модельних дерев та загального розряду висоти
Параметри модельних дерев: Розряд висоти:
№№ п/п деревна порода таксаційний діаметр, см висота, м Середньоарифметична висота ступені товщини загальний
Дуб 21,5 21,3 ІІ ІІ
Дуб 20,0
Дуб 22,5
Дуб 20,5 21,0 ІІІ
Дуб 21,0
Дуб 21,5
Дуб 26,5 27,0
Дуб 27,0
Дуб 27,5

 

 

У складних деревостанах, коли перелік дерев проводиться за ярусами, розряди висот визначаються для ярусу, а в необхідних випадках - за віковими поколіннями.

Практичне значення розрядувисоти полягає у тому, що:

1) за допомогою розряду висоти можна встановити об’єм окремих дерев, і відповідно запас всього деревостану;

2) Розряд висоти визначає розряд сортиментних таблиць – які використовуються для матеріальної оцінки деревостану (вихід ділової деревини по категоріям крупності, вихід дров’яної деревини, тощо) та подальшого визначення виходу сортиментів.

Помилка на один розряд призводить до похибки у визначенні загального об’67єму до ±15%, а відповідно й до похибки у визначенні виходу сортиментів.

 

1. ВИДОВЕ ЧИСЛЕ ДЕРЕВНОГО СТОВБУРА ТА ЙОГО ЗВ'ЯЗОК З КОЕФІЦІЄНТОМ ФОРМИ

 

1.1. Поняття про видове число. Ще на початку XIX століття з’явилася думка порівнювати об’єми деревних стовбурів із циліндрами, які мають однакові зі стовбуром висоти і основу. Цю ідею запропонував німецький лісівник Паульзен, в основу якої покладена думка про порівняння об’ємів стовбура з об’ємами правильних стереометричних тіл обертання й отримання з такого порівняння деякого вимірювача, який дасть можливість знайти об’єм деревного стовбура.

Видове число (f) – (нім. Formzahl (форма, вид, число) - це відношення об’єму стовбура до об’єму одномірного циліндра, тобто такого циліндра, діаметр якого дорівнює таксаційному діаметру дерева, а висота дорівнює висоті дерева. Ілюстративнй приклад наведено на рис. 2.

Якщо об’єм всього дерева (з кроною) поділити на об’єм одномірного циліндра, то отримаємо видове число дерева. Поділивши об’єм тільки стовбура на об’єм циліндра, отримаємо видове число стовбура. Об’єм стовбура буде меншим за об’єм одномірного циліндра.

Таким чином, видове число має на меті охарактеризувати ступінь наближення об’єму стовбура до об’єму одномірного циліндра.

Видове число за своєю суттю є ніщо інше як перевідний коефіцієнт для переходу від об’єму циліндра до об’єму стовбура або дерева.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 7709;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.