Збалансована система показників як спосіб підвищення ефективності управління діяльністю підприємства

 

Далеко не кожній компанії доцільно впроваджувати подібну технологію. Для введення BSC необхідно «дозріти», «дорости» - це більш високий щабель культури ведення бізнесу, новий етап розвитку підприємства.

 

Існують спеціальні стандарти, що визначають зрілість компанії. Зокрема, це модель People-CMM (People Capability Maturity Model), яку можна цілком застосувати і для BSC. Дана модель базується на виділенні ключових областей процесів і пов'язаних з ними елементів практики, виконання яких свідчить про відповідний рівень зрілості компанії. При цьому процеси і елементи практики одного рівня є основою для реалізації процесів та практики більш високого рівня. Шкала зрілості People-CMM представляє собою стадії еволюції, які проходить компанія в міру «дорослішання». Всього модель визначає п'ять рівнів (ступенів) зрілості (рис. 5): початковий ; керований; визначений; передбачуваний; оптимізований.

Незрілою вважається організація, в якій процеси залежать тільки від конкретних виконавців і менеджерів, і, як правило, рішення приймаються спонтанно, у зрілій ж - процедури управління чітко визначені. Зазвичай впроваджувати BSC рекомендується компаніям, що знаходяться на четвертому рівні зрілості.

Вигоди від впровадження BSC Якщо всі підготовчі базові роботи успішно виконані і компанія вийшла на необхідний рівень зрілості, нелегка праця по введенню BSC буде з лишком винагороджена, бо правильно організована і налаштована BSC дозволить:

- Управляти бізнесом як єдиним цілим;

- Повномасштабно пов'язати стратегію компанії з оперативним бізнесом;

- Домогтися необхідного ступеня прозорості бізнесу (при цьому BSC сприяє відображенню як кількісного результату діяльності (абсолютне значення,% виконання і т. п.), так і якісного (тренд), що в багатьох випадках є найбільш важливим індикатором руху бізнесу);

- Оптимізувати баланс інтересів споживачів, акціонерів і службовців компанії;

провести ув'язку ССП з методами управління, націленими на підвищення вартості компанії;

- Забезпечити зростання потенціалу формування як короткострокового, так і довгострокового успіху компанії;

- Своєчасно звернути увагу на сфери, що потребують вдосконалення;

- Забезпечити інтеграцію BSC з системою контролінгу;

- Здійснювати ефективний контроль лінійних менеджерів компанії по закріплених за ними областях;

- Скоротити обсяг корпоративної звітності, а також витрати робочого часу менеджерів на роботу з нею;

- Допомогти рядовим співробітникам краще усвідомити перспективи розвитку та систему цінностей компанії.

Особливо доцільно впроваджувати BSC у великих компаніях зі складною організаційною структурою. До того ж наявність на підприємстві цієї системи є додатковим позитивним індикатором для інвесторів, ознакою, що свідчить про керованість бізнесу (що особливо важливо у випадку орієнтації на західного інвестора). Введення BSC дозволяє задовольнити інтерес зовнішніх кредиторів і інвесторів до інформації про оцінку потенціалу компанії. Крім того, BSC - це суттєвий нематеріальний актив підприємства, що сприяє підвищенню його вартості на ринку.

Якщо проблема виникла в результаті невірного вибору стратегії, власник, використовуючи BSC, зможе своєчасно виявити помилку і внести необхідні корективи задовго до того, як його бізнес зазнає суттєвих збитків.

Таким чином, сьогодні перевагу в конкуренції забезпечує не стратегія, а вміння її реалізувати. Зробити це допоможуть IT-технології, але не варто забувати, що вони лише інструмент. За будь-яким управлінським рішенням стоять люди, які повинні бути зацікавлені у процвітанні свого підприємства.

Доцільність запровадження в управління інноваційної за своєю логікою і технологією моделі управління пояснюється її філософією, яка дозволяє збалансувати інтереси клієнтів, акціонерів та інших контрагентів корпорації, забезпечуючи зворотній зв'язок. Тому поява і подальший розвиток концепції BSC є логічним явищем у пошуку рішень загальних проблем стратегічного управління.

Зрозуміло, що в умовах української економіки механічне перенесення BSC не може дати очікуваного економічного ефекту. Для цього необхідно доповнити й удосконалити цей метод у напрямку пристосування до національних особливостей, економічних умов та конкретних суб'єктів господарювання.

 

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 853;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.