Протибуксувальна система автомобіля.

Поряд з використанням АБС порівняно недавно на автомобілях стали застосовувати протибуксовочні системи (ПБС), які при тяговому режимі руху перешкоджають пробуксовки ведучих коліс автомобіля. ПБС не відносяться до гальмівного управління, але, зважаючи ідентичного принципу роботи і використання одних і тих же апаратів, часто розглядаються спільно з АБС.У різних виробників має назви:

Automatic Slip Regulation - ASR
Acceleration Slip Regulation – ASR
Anti-Slip Control – ASC
Automatic Traction Control – ATC
Activ Traction Control – A-TRAC
Electronic Traction Control – ETC
System Traction Control – STC
Traction Control System – TCS
Traking Control System – TRACS
Traking Control – TRC

Протибуксувальна система (ПБС) перешкоджає буксування коліс при розгоні, рух в гору і на слизькій дорозі. У разі пробуксовки колеса ПБС пригальмовує його, збільшуючи крутний момент на іншому провідному колесі. Крім того, система знижує подачу палива у двигун зменшуючи розвивається їм потужність, що також знижує можливість пробуксовки.

Принцип дії ПБС: FI — тягова сила (без ПБС);Fв — гальмівна сила; Fв* — додаткова тягова сила; Fh — сумарна сила тяги ПБС працює спільно з АБС і дозволяє прискорити процес розгону, а також підвищити прохідність на м'яких грунтах і слизьких дорогах. Принцип дії системи заснований на автоматичному подтормаживании буксуючого колеса. При цьому інше провідне колесо, що знаходиться на дорожньому покритті з хорошими зчіпними характеристиками, може сприймати більший крутний момент. В результаті, як і при блокування диференціала, збільшується сумарна сила тяги, автомобіль може рушати з місця і розганятися з великим прискоренням. Крім того, система при необхідності зменшує подачу палива у двигун і обмежує загальну тягову силу на ведучих колесах.До переваг ПБС відносять:— збільшення сили тяги і підвищення стійкості автомобіля при троганьи з місця, розгоні і русі на слизькій дорозі;збільшення прохідності по м'яких ґрунтів;зменшення навантажень у трансмісії при різкій зміні коефіцієнта зчеплення;— зниження витрати палива, особливо в зимових умовах;— зменшення зносу шин;— зниження стомлюваності водія.В даний час у всіх ПБС для автоматичного обмеження буксування коліс застосовується електроніка.

Схема комплексной АБС/ПБС легкового автомобиля:
1 — датчик скорости колеса; 2 — модулятор АБС; 3 — модулятор ПБС; 4 — блок управления АБС; 5 — блок управления ПБС

АБС доповнюється модулятором ПБС, який має два циліндра, включених в гидромагистрали, що з'єднують головний гальмівний циліндр через модулятор АБС з колісними циліндрами. Всередині циліндрів модулятора розташовані плаваючі поршні з центральними клапанами. Останні з'єднують вхідну і вихідну магістралі циліндра. Поршні управляються за допомогою трехпозиционных електромагнітних і двохпозиційних дроселюючих клапанів.При гальмуванні автомобіля рідина безперешкодно проходить через циліндри модулятора до задніх колісних циліндрів.Під час роботи ПБС по команді блоку управління на пригальмовування одного або обох ведучих коліс електромагнітний клапан переводиться в положення, при якому тиск гідронасоса передається в керуючу порожнину циліндра модулятора, ліворуч від поршня. Під дією тиску рідини поршень переміщується вправо і перекриває центральний клапан. Подальший рух поршня призводить до підвищення тиску в колісних циліндрах. Витяг або скидання тиску здійснюються по команді електронного блоку перекладом електромагнітного клапана у відповідне положення.Для одержання більшої точності і плавності регулювання ковзання коліс в тяговому режимі в ПБС зміна тиску необхідно проводити більш повільно, ніж в АБС. Для цього в модулятор введені дроселюючі клапани з меншим прохідним перетином, які спрацьовують на початку функціонування ПБС. Розглянута конструкція модулятора може застосовуватися окремо від АБС, для чого автомобіль повинен бути дообладнаний колісними датчики кутових швидкостей, блоком управління і мати гідросистему високого тиску.Регулювання крутного моменту двигуна проводиться комплексним впливом на дросельну заслінку, на системи запалення і уприскування палива. Положення дросельної заслінки може змінюватися електромеханічним або електромагнітним пристроєм. Найчастіше використовується електромеханічна система, відома під назвою «електронна педаль газу». У цій системі зміна положення педалі «газу» з допомогою датчика переміщення педалі перетвориться в електричний сигнал. У блоці управління даний сигнал перетвориться з урахуванням ряду заданих змінних і сигналів від інших датчиків (температури, частоти обертання двигуна тощо), а потім передається до електродвигуна, який переміщує дросельну заслінку або рейку паливного насоса (у разі керування дизелем). Сигнал зворотного зв'язку про положення заслінки або рейки також надходить до блоку управління.Команди, що надходять від блоку управління ПБС, мають пріоритет по відношенню до сигналам, що надходять від датчика переміщення педалі «газу». Наприклад, якщо водій відкриває дросельну заслінку на кут, що забезпечує подачу до коліс крутного моменту, більшого, ніж можна реалізувати за умовами зчеплення, то по команді від блоку управління ПБС кут відкриття може бути зменшено до 10° за 100 мс.







Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 1611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.