Гальмівні механізми.

Гальмівний механізм призначений для створення гальмівного моменту, що перешкоджає обертанню колеса автомобіля або елемента трансмісії, сполученого з колесом. Найбільш поширеними гальмівними механізмами є фрикційні, принцип дії яких заснований на тертя обертових деталей об нерухомі. За формою обертових деталей фрикційні гальмові механізми поділяють на барабанні та дискові. Невращающимися деталями барабанних гальм можуть бути колодки або стрічки, дискових гальм — тільки колодки.Найбільш поширене місце розміщення гальмівного механізму — всередині колеса (хоча це і збільшує непідресорені маси), тому такі механізми називаються колісними. Іноді гальмівні механізми розташовуються в трансмісії автомобіля, наприклад за коробкою передач або роздавальної коробкою, перед головною передачею або на півосях. Такі механізми називаються трансмісійними.Гальмівний механізм будь-якого типу повинен створювати максимальний гальмівний момент, який мало залежить від напрямку обертання гальмівного диска або барабана, замасливания або попадання вологи на фрикційні поверхні, їх температури. Зазор між фрикційними поверхнями гальма повинен бути мінімальним для швидкого спрацьовування механізму при гальмуванні. Внаслідок зношування фрикційної поверхні колодки або стрічки зазор в експлуатації неминуче збільшується. Тому будь-фрикційний гальмівний механізм повинен мати пристрій, що дозволяє вручну або автоматично відновлювати початковий мінімальний зазор. Найменш поширені в даний час на автомобілях стрічкові барабанні гальмівні механізми. Вони складаються з барабана, що обертається і нерухомої стрічки. Під час гальмування стрічка притискається до барабану, створюючи гальмівний момент.Негативною властивістю стрічкового механізму є великі додаткові радіальні навантаження, що діють при гальмуванні на опори барабана, і неможливість одержання плавного гальмування. Із-за малої жорсткості стрічки зазор між нею і барабаном повинен бути великим, що збільшує хід гальмівної педалі і знижує швидкодію гальма. Пристрої для регулювання зазорів в стрічкових гальмах складні, ненадійні в роботі і потребують частого обслуговування. З зазначених недоліків стрічкові гальма рідко застосовують на сучасних транспортних засобах (тільки іноді в стоянкових гальмівних системах).

Гальмівні приводи.

Гальмівний привід необхідний для керування гальмівними механізмами, тобто для їх включення, вимикання і зміни режиму роботи. В даний час в гальмівних системах застосовуються механічний, гідравлічний, пневматичний, електричний, вакуумний і змішаний типи приводів. До змішаних відносять пневмогідравлічний, електропневматичний, електрогідравлічний, пневмомеханический і, нарешті, більш складний — гидропневмогидравлический приводи. Всі приводи мають свої переваги і недоліки, і тому застосовуються в різних гальмівних системах на різних типах автотранспортних засобів.

Гальмівний привід повинен забезпечувати легке, швидке і одночасне приведення в дію гальмівних механізмів. Він повинен розподіляти приводний зусилля між механізмами осей коліс в відповідності з зміною вертикального навантаження, що припадає на них. Привід також повинен забезпечувати пропорційність між зусиллям на педалі або важелі та силами, що приводять гальма в роботу, мати високий ККД, бути простим і надійним в експлуатації. Нарешті, привід повинен забезпечувати рух колеса при гальмуванні без повного блокування.

Типи гальмівних приводів:

· Механічний гальмівний привід

· Гідравлічний гальмівний привід

· Головний гальмівний циліндр

· Підсилювачі гальм

· Пневматичний гальмівний привід

· Гідропривід високого тиску

· Змішаний гальмівний привід

· Змішаний електропневматичний гальмівний привід

· Гальма накату.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 2441;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.