Договори, що стосуються прав автора на твір

За договором про передачу (відчуження) прав на твіравтор передає зацікавленій особі за певну винагороду всі виключні майнові права на твір на весь строк дії авторського права. При цьому автор втрачає які-небудь майнові права на твір, але залишає за собою всі немайнові права, які є невідчужуваними.

Договір про передачу прав на використання творупередбачає передачу всіх або частини майнових прав автора зацікавленій особі на обмежений строк і на певних умовах.

Реєстрацію договорівздійснює у встановленому порядку Державна служба інтелектуальної власності. Договір на реєстрацію подає особа - власник авторського права (автор або його правонаступник) або його довірена особа. При цьому сторони зобов'язані надати один екземпляр (оригінал) договору для Державної служби інтелектуальної власності.Процедура реєстрації договорузаймає біля 2-х місяців. У результаті реєстрації в Держреєстр вносяться відомості про договір, які відразу публікуються в офіційному бюлетені Держдепартаменту, а заявник одержує відповідне свідоцтво.

 

Службові твори

Закон України «Про авторське право та суміжні права» оперує терміном «службовий твір», у ЦК України вживається термін «твір, створений у зв'язку з виконанням трудового договору».

Згідно Закону України «Про авторське право і суміжні права» службовий твір - це твір, створений автором у порядку виконання службових обов'язків згідно службового завдання чи трудового договору (контракту) між ним і роботодавцем.

Службові обов'язки - це обов'язки працівника, визначені в трудовому договорі, посадових інструкціях, які передбачають виконання певних робіт. Наприклад, вести бухгалтерський облік, писати комп'ютерну програму, вести листування.

Службове завдання- це завдання роботодавця, в якому він доручає працівникові виконати ті чи інші обов'язки. Наприклад, службове завдання вдосконалити комп'ютерну програму з розрахунку собівартості виробництва по одному з продуктів роботодавця.

Трудовий договір - це угода між працівником і власником підприємства, установи чи організації (або уповноваженим ним органом) або фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи чи організації (або уповноваженим ним органом) чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

 

 








Дата добавления: 2015-12-16; просмотров: 615;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.