Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства

Розвиток виробництва має межі. Вони спричинені тим, що у кожний момент часу суспільство володіє лише певним обсягом виробничих ресурсів (факторів виробництва), миттєве збільшення яких є нереальним. Через обмеженість ресурсів суспільство завжди стоїть перед проблемою: як розподілити їх таким чином, щоб досягти найкращого результату, тобто як створити таку кількість споживчих благ, щоб мати змогу як найповніше задовольнити потреби?

Поняття "виробничий ресурс" і "фактор виробництва" в певній мірі є тотожними, хоча між ними, безумовно, є певна відмінність. Фактор – від латинського – той, що робить, ресурс – від французького – цінність, запас, джерело засобів, ресурс може стати фактором.

Виробничі ресурси поділяються на відтворювані і невідтворювані.

До відтворюваних виробничих ресурсів належать ті, що створюються і відновлюються природою (грунт, вода, повітря, ліс) і суспільством (засоби виробництва). До відтворюваних одночасно і природою, і суспільством належать трудові ресурси.

До невідтворюваних виробничих ресурсів належать корисні копалини, що споживаються як сировина. Крім того, час відтворення деяких ресурсів є таким тривалим, що їх можна віднести до невідтворюваних. Йдеться, зокрема, про чорноземи, ліси, водойми.

Наявність варіантів у використанні ресурсів, якими володіє суспільство при певному рівні техніки та технології, зображують кривою виробничих можливостей.

Найбільш простою моделлю кривої виробничих можливостей є двопродуктова модель. Умовна країна з допомогою своїх ресурсів може виробити або 100 одиниць продукту А або 80 одиниць продукту Б. Якщо на осях координат відкласти ці дані, то крива виробничих можливостей матиме вигляд прямої ав.

Точка Д на цій прямій означає, що країна одночасно виробляє 40 од. продукту Б і 50 од. продукту А.

Відмова від 50 од. продукту А (100 - 50), дає країні можливість виробити 40 од. продукту Б. (Співвідношення 80 Б = 100 А; 4 Б = 5 А виконуються).

 

 

Виробничий потенціал суспільства – це те, на що здатна економіка країни, маючи в своєму розпорядженні певний обсяг ресурсів. Виробничий потенціал завжди обмежений, тому що обсяг ресурсів обмежений.

 








Дата добавления: 2015-12-16; просмотров: 983;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.