ДРОБАРКИ УДАРНОЇ ДІЇ

 

Робота дробарок ударної дії ґрунтуєть­ся па принципі руйнування матеріалу, який надходить до дробарки, механічним ударом робочих органів, що обертаються, та подрібнення відкинутих кусків мате­ріалу об відбійні плити й колосники, вста­новлені всередині камери подрібнення.

Дробарки ударної дії призначені для крупного, середнього та дрібного подріб­нення малоабразивних крихких матеріа­лів міцністю до 200 МПа (вапняк, доломіт, мармур тощо). Основним вузлом дробарки ударної дії є ротор, який має велику масу (до 20 тис. кг) і колову швидкість (20... ...80 м/с), що забезпечує ефективне по­дрібнення матеріалу. Основні параметри дробарок — діаметр D і довжина L рото­ра — входять в умовні позначення їх. Так, роторна дробарка крупного подрібнення з діаметром 2000 мм і довжиною ротора 1600 мм має позначення ДРК20х 16, а молоткова дробарка з D = 2000 мм і L = 2000 мм - М20х20.

Дробарки ударної дії мають просту конструкцію, надійні в роботі, зручні в екс­плуатації, видають якісний продукт подрібнення за формою зерен. Енергоєм­ність подрібнення в ударних дробарках нижча, ніж у розглянутих раніше. Недолі­ком цих дробарок є інтенсивне спрацю­вання робочих органів.

Дробарки ударної дії поділяють на дві групи: молоткові, в яких робочі органи (молотки) шарнірно підвішені на диску-роторі, що обертається з великою швид­кістю, та роторні, в яких робочі органи (била) жорстко закріплені па обертово­му "роторі; у цьому разі сила удару по матеріалу зумовлена сумарною масою ротора та бил.

Молоткові дробарки бувають з одним і двома роторами, реверсивні та нереверсивні, з колосниковою решіткою та без неї.

Двороторні дробарки можуть бути з паралельним і послідовним розміщенням роторів. При паралельному розміщенні збільшується об'єм дробильного просто­ру, що підвищує продуктивність дробар­ки, при послідовному — у першій камері відбувається «попереднє» крупне под­рібнення матеріалу, а в другій — по­дрібнення матеріалу до потрібного розмі­ру. У результаті зростають ступінь по­дрібнення та якість продукту.

Недоліком молоткових дробарок з одно­стороннім обертанням ротора є швидке спрацювання молотків з одного боку. Ре­версивні дробарки дають змогу подовжи­ти термін використання молотків за рахунок спрацювання їх з обох боків і збіль­шити міжремонтний цикл дробарок. На­явність колосникової решітки сприяє руй­нуванню матеріалу, що міститься на ній, обертовими молотками.

Однороторна нереверсивна мо­лоткова дробарка (рис. 3.19) скла­дається з ротора корпусу 2, відбійної плити 6, відбійного бруса 7, двох колос­никових решіток — підвісної 8 і висув­ної 9. Обертання ротора, встановленого в роликових підшипниках 5, забезпечуєть­ся електродвигуном 4 через пружну муф­ту 3. Корпус 2 зварний, має рознімання на осі ротора у горизонтальній площині. Рознімні частини — станина і верхня час­тина — скріплюються між собою болта­ми. Внутрішні стінки корпусу футеровані змінними плитами, виготовленими із зно­состійкого матеріалу. У верхній частині корпусу є два вертикальних рознімання для розкриття передньої та задньої стінок з метою заміни молотків, відбійного бруска і футерувальних плит.

Розрахунок основних параметрів мо­лоткових дробарок складається з по­слідовного їх визначення.

Діаметр ротора

Dp = 3d + 0,55,

де d — максимальний розмір кусків ви­хідного матеріалу, м; критичний розмір


Рис. 3.19. Молоткова дробарка

куска, який може зруйнуватися, визнача­ють за формулою

dkp = ,

де sp - границя міцності матеріалу на розтяг, Па; р — щільність подрібненого
матеріалу, кг/м3; vp = 25…55 - швидкість удару, що дорівнює коловій швид­кості ротора, м/с. Довжина ротора

Lp = (0.8…1.2)Dp

Довжина молотка (від осі підвісу до бойка)

LM= (0,2.. .0,25) Dp.

Довжина бойка

Lб = 0,5LM

Продуктивність і енергія, затрачена па подрібнення матеріалу, залежать від фізи­ко-механічних властивостей подрібнюва­ного матеріалу, частоти обертання мо­лотків, їх маси, форми та кількості, а та­кож від ступеня подрібнення.

Продуктивність, м3/с:

• за умови Dp > Lp

П = 1,66D2pn

• за умови Dp < Lp

П = П = 1,66DpL2pn,

де n — частота обертання ротора, об/с; Dр і L — відповідно діаметр і довжина ротора, м.

Потужність двигуна, кВт, визначають за емпіричною формулою

Р = (350...540)Пі,

де П — продуктивність, т/с; і — ступінь подрібнення.

Роторні дробарки для крупного (ДРК), середнього (ДРС) та дрібного (ДРД) подрібнення відрізняються кіль­кістю відбійних плит і співвідношенням розмірів ротора. Камера подрібнення у ДРК утворюється ротором і двома відбійними плитами, у ДРС — ротором і трьома плитами. Одну з найпоширеніших ДРК показано на рис. 3.20.

Вихідний матеріал надходить по лотоку 1 у зону обертання ротора 6, де уда­ряється билами. Камера подрібнення, утворена ротором, верхньою 3 і нижньою 5 відбійними плитами, облицьована змін­ними плитами 4. Для регулювання сту­пеня подрібнення відстань між нижніми кромками відбійних плит і билами зміню­ється за допомогою підпружинених тяг 2, які одночасно є механізмами захисту ма­шини від поломок при потраплянні в дро­барку матеріалів, що не дробляться. Верх­ня частина корпусу рознімна і складаєть­ся з передньої і задньої частин. За допо­могою домкрата 7 задня частина рухається на шарнірі, який з'єднує корпус із ра­мою 8, що відкриває доступ до робочих органів для їх огляду і ремонту.

 


Рис. 3.20. Однороторна дробарка для крупно­го подрібнення:

а — розріз; 6 — зовнішній вигляд (з відкритим корпусом)

Розрахунок основних параметрів ро­торних дробарок. Методика визначення їх подібна до визначення параметрів мо­лоткових дробарок. Проте за рахунок жорсткого кріплення бил і через те, що сила удару зумовлюється сумарною ма­сою бил і ротора, діаметр ротора може бути значно меншим порівняно з молотковими.

Так, діаметр ротора Dр = 1,25d + 0,2 м; довжина ротора Lp = (0,8... 1,5)Dp м.

Для первинної стадії подрібнення до­цільно застосовувати важкі дробильні ро­тори, а для вторинного та дрібного — дрібні багатобильні (4 — 6 бил) ротори. Продук­тивність роторних дробарок, м3/год:

П =

де k0 — коефіцієнт, що залежить від фізико-механічних властивостей подрібнюва­ного матеріалу, його крупності, кута на­хилу відбійних плит, форми та розміру бил (k0 =480); k0 — коефіцієнт, що за­лежить від кута нахилу відбійної плити (при опущеній плиті kb = 1,3, а при під­нятій kb — 5,2); х = 1...2 — показник степеня діаметра ротора, що залежить від форми камери подрібнення; vp — коло­ва швидкість ротора (для роторних дро­барок v = 20...50 м/с); Z — кількість бил; т, g — показники степеня, що зале­жать відповідно від форми робочої каме­ри та часу проникання всередину робочо­го кола ротора (змінюються від 0 до 1).

Потужність приводу роторної дробар­ки, яка витрачається па руйнування ма­теріалу, визначається на основі оцінюван­ня енергії, що витрачається при ударі.

При зіткненні жорстко закріпленого на роторі била з подрібнюваним тілом час­тина кінетичної енергії ротора передається матеріалу, спричинюючи його руйнуван­ня. Закон збереження енергії

E0 =E1+ Е2,

де E0 — кінетична енергія ротора до зіткнення з матеріалом; Е1 — те саме,

після зіткнення; E2 — кінетична енергія, що витрачається на руйнування матеріа­лу при зіткненні.

Кінетична енергія ротора до зіткнення з матеріалом, Дж:

E0 = ,

де I — момент інерції об ротора, кг м2; w — кутова швидкість ротора до удару, рад/с.

Кінетична енергія ротора після зіткнен­ня, Дж:

E0 = ,

де w1 — кутова швидкість ротора після удару, рад/с.

Кінетична енергія ротора, що витра­чається на руйнування матеріалу, Дж:

E0 = ,

де m — маса матеріалу, що подрібнюєть­ся, кг; vk — швидкість руху куска після зіткнення, м/с.

Ураховуючи, що в момент зіткнення кутові швидкості ротора та подрібнюва­ного матеріалу приблизно однакові, і ви­ражаючи vk Через w1 дістанемо

vk = w1R,

де R — радіус ротора в точці удару, м.

Отже, закон збереження кінетичної енергії

звідки

.

Кінетична енергія, що витрачається па руйнування матеріалу:

E2 = E0-E1= .

Отже, потужність, що витрачається на відновлення первісної енергії Р = l,55E2wZ Вт, де Z — кількість бил на роторі.

 








Дата добавления: 2015-12-16; просмотров: 2899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.