Середня тривалість життя й вік виходу на пенсію в окремих країнах

Країна Середня тривалість життя Вік виходу на пенсію (загальний)
чоловіка жінки чоловіка жінки
Україна 62,7 73,5
Росія 59,8
США
Германія
Великобританія
Австрія
Угорщина
Польща
Франція
Австралія
Швеція 83,7

 

Провідна роль у трудових ресурсах належить працездатному населенню в працездатному віці.

Працездатне населення - це сукупність осіб, переважно в працездатному віці, здатних по своїм психофізіологічним даним до участі в трудовій діяльності.

На практиці розрізняють загальну й професійну працездатність. Загальна працездатність припускає наявність у людини фізичних, психофізіологічних, вікових даних, що визначають здатність до праці й не зумовлюючу необхідність спеціальної підготовки. Професійна працездатність - це здатність до конкретного виду праці, що здобувається в ході спеціального навчання.

Чисельність трудових ресурсів може бути збільшена за рахунок природного приросту населення в працездатному віці, скорочення частки непрацездатних серед осіб працездатного віку, перегляду вікових границь працездатності.

У сучасних умовах основними джерелами поповнення трудових ресурсів є: молодь, що вступає в працездатний вік; військовослужбовці, що вивільняються зі збройних сил у зв'язку зі скороченням чисельності армії; змушені переселенці із країн Балтії, Закавказзя, Середньої Азії.

Кількісні зміни чисельності трудових ресурсів характеризуються такими показниками, як абсолютний приріст, темпи росту й темпи приросту.

Абсолютний приріст визначається на початок і кінець розглянутого періоду. Звичайно це рік або більше тривалий відрізок часу.

Темп росту обчислюється як відношення абсолютної чисельності трудових ресурсів наприкінці даного періоду до їхньої величини на початку періоду. Якщо розглядаються темпи за ряд років, то середньорічний темп визначається як середня геометрична по формулі:

 

, (2.2)

 

де — середньорічний темп росту;

— кількість років;

та — чисельність відповідно на початку й кінці періоду. Темп приросту розраховується по формулі:

 

, (2.3)

 

де — середньорічний темп приросту.

Кількісна оцінка тенденцій стану й використання трудових ресурсів дозволяє враховувати й визначати напрямку підвищення їхньої ефективності.

 

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 577;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.